Gepubliceerd op 26.03.2024

Ter gelegenheid van de Italian Design Day (IDD) heeft het Agentschap ICE – Afdeling ter bevordering van de handelsbetrekkingen van de Ambassade van Italië op 14 maart om 18.30 uur in het Italiaans Cultureel Instituut in Brussel de rondetafelconferentie Onzichtbare steden: inclusie, innovatie en duurzaamheid” georganiseerd.

Het panel was een gelegenheid om na te denken over het potentieel en de toekomstige uitdagingen van stedelijke ruimtes met onze gasten Marco Gazzola van Mario Cucinella Architects, Federico Pedrini van XDGA Architects, Enrico Onofri van B Architecten en Pierre Blondel van Pierre Blondel Architectes en gemodereerd door Andrei Miulescu van de ULB en in aanwezigheid van de Ambassadeur van Italië Federica Favi.

Het werk van Italo Calvino, naar wie dit evenement is genoemd, is een fundamentele inspiratiebron, een model voor stedelijke en culturele analyse en kritisch denken. In dit dialoog wordt architectuur niet alleen vanuit esthetisch oogpunt bekeken, maar ook vanuit sociale, ecologische en economische invalshoeken. Op deze manier kunnen we ons onder andere richten op duurzaamheid, veerkracht, functionele diversiteit, ruimtelijke innovatie, hergebruik en circulariteit.

In zijn laatste boek, “American Lessons”, eind jaren tachtig, somde Italo Calvino een reeks culturele thema’s op die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Hun nabijheid tot de moeilijkheden en obstakels waar de hedendaagse architectuur mee te maken heeft, is vandaag de dag nog steeds significant.  De concepten die ons debat hebben gestructureerd, vormen op verschillende manieren de basis van architectuur en praktijken van vandaag.

Snelheid en veelzijdigheid liepen als een rode draad door de presentaties van onze gasten, die deze concepten op verschillende manieren toepasten op de missie van hun bureaus en daarbij de vrije loop lieten aan wat Marco Gazzola “creatieve empathie” noemde, d.w.z. een creatieve en persoonlijke aanpassing aan het omringende ecosysteem.

De urgente wereldwijde uitdagingen van klimaatverandering en overbevolking vragen om sociale verantwoordelijkheid van de kant van architecten om aan nieuwe behoeften te voldoen. In het Italiaanse Culturele Instituut konden we luisteren naar de ervaringen van degenen die, zoals Federico Pedrini en Pierre Blondel, de sociale en stedelijke missie tot de centrale focus van hun praktijk hebben gemaakt.

Duurzaamheid was een ander sleutelwoord op de conferentie: net zoals planten in staat zijn om te herleven en veranderingen in hun omgeving te weerstaan, moeten gebouwen worden bedacht en heroverwogen met dit in gedachten.

In dit verband herhaalde Enrico Onofri hoe belangrijk het is om duurzaamheid en de circulaire economie te integreren in projecten en circulaire gebouwen te bouwen met een langetermijnperspectief.

De conferentie belichtte de vele facetten van architectuur, die zich niet beperkt tot eenvoudige technische aspecten, maar doordringt in onze samenleving. Met andere woorden, architectuur bouwt niet alleen, het communiceert ook. Daarom organiseert het Italiaanse handelsagentschap ICI, in samenwerking met het Brussels Design Museum en ICI, een Ciné-design avond die zal plaatsvinden op 9 juli 2024 en de vertoning van Olivetti’s documentaire “Prospettiva” zal omvatten, om de rol van de Italiaanse architectuur in het Belgische panorama te benadrukken.

www.ice.it
www.export.gov.it

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.