Jan Liesegang (raumlabor)
Bouwen aan het nu

Raumlabor is eind de jaren negentig opgericht door architecten Markus Bader, Jan Liesegang, Christof Mayer en Andrea Hofmann vanuit het gedeelde ideaal om publieke ruimtes niet alleen gebruiksvriendelijker, maar vooral ook humaner te maken. Met een blik naar de utopische visie uit de jaren zestig en zeventig, focussen ze op projecten die de samenleving ten goede kunnen komen en de leefkwaliteit ervan kunnen verhogen. Sinds september is het Berlijnse bureau ook aan de slag in ons land. Voor Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad werken ze aan een project in de historische binnenstad: House of Time; een site die geherprogrammeerd en geactiveerd wordt tot een ontmoetings- en productieplek door en voor jongeren. Een gesprek met Jan Liesegang.
Binnenkort gaat in Brugge de tweede editie van de Triënnale van start. Voor het hedendaagse kunsten- en architectuurparcours stelden jullie het participatieproject ‘House of Time’ voor. Geen typisch kunstproject. Hoe is dit idee tot stand gekomen?
Jan Liesegang: In Brugge heerst er een interessant spanningsveld tussen haar inwoners en de miljoenen toeristen die de stad jaarlijks bezoeken. Hoe zorg je er als stad voor dat het historische karakter kan bewaard blijven, zonder te moeten inboeten aan leefkwaliteit?
We wilden met ons project iets betekenen voor de lokale gemeenschap, meer bepaald voor de Brugse jongeren die nog zoekende zijn naar hun plek in de samenleving. Samen met hen willen we House of Time laten uitgroeien tot een ontmoetingsplek die niet alleen een artistieke weerklank heeft, maar de jongeren ook de kans geeft om zichzelf te zijn en stil te staan bij het nu. Vandaag gebeurt er zoveel tegelijk in ons leven dat we geneigd zijn om dingen uit te stellen, alsof we telkens weer wachten op het goede moment.
In 2016 hebben jullie Brugge voor het eerst bezocht. Hoe zijn jullie bij de locatie voor House of Time terechtgekomen en vanwaar jullie keuze voor deze site?
JL: Het historische centrum van Brugge is prachtig, maar tegelijkertijd bijna té perfect. Tijdens ons bezoek bleven we continu zoeken naar een element of een gebeurtenis die dat beeld zou ontwrichten en het nostalgische idee-fixe van de stad zou opentrekken. Voor House of Time waren we op zoek naar een non-plaats die de potentie had om een nieuwe verhaallijn te creëren. De locatie die we uiteindelijk gekozen hebben ligt in het noorden van het historische centrum; een verlaten industriële site aan de rand van de binnenstad waar toeristen nauwelijks komen. Dit geeft ons de mogelijkheid om op kleine schaal de plek te herdefiniëren en van daaruit een andere kijk op de stad te bieden.
Wilt u verder lezen? Het artikel wordt gepubliceerd in de bezoekersgids die de avond van de lezing beschikbaar zal zijn!