Gepubliceerd op 19.07.2021

De ‘Concrete Design Competition’ is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpwedstrijd georganiseerd en gefinancierd door een consortium van Europese cement- en/of betonfederaties. FEBELCEM is de organisator voor België. De wedstrijd staat open voor studenten die zijn ingeschreven aan een onderwijsinstelling in een van de deelnemende landen. De eerste editie vond plaats in 2003-2004. De hoofdprijs is deelname aan een ‘all-in’ internationale masterclass onder begeleiding van gerenommeerde betonexperten.

Het thema van de 9e editie (2019-2020) was ‘FORM-WORKS’. De afsluitende masterclass had normaal moeten plaatsvinden in augustus 2020 in de Ierse hoofdstad Dublin, maar de coronacrisis besliste daar anders over. Door de aanhoudend onzekere situatie werd de deadline met ruim een jaar verlengd tot einde juni 2021.

In België vonden ondanks de moeilijke covid-19 omstandigheden in totaal 25 studenten toch nog tijd en energie om hun kans te wagen. Dit leverde uiteindelijk twaalf inzendingen op, afkomstig uit zes verschillende architectuurscholen. Een onafhankelijke jury onder de leiding van ingenieur-architect Guy Mouton kende drie prijzen en twee eervolle vermeldingen toe. Raadpleeg het juryverslag en de volledige jurysamenstelling hier.

De masterclass zal georganiseerd worden in twee luiken. Het eerste deel eind augustus wordt online georganiseerd, waarbij laureaten uit België, Nederland, Duitsland en Ierland in kleine groepen een project zullen uitwerken. Zij zullen gebruik kunnen maken van verschillende 3D-maakprocessen. De mallen en modellen worden op afstand, in een atelier in Nederland, geproduceerd en vervolgens online beoordeeld. Als klap op de vuurpijl zullen alle deelnemers aan de masterclass eind oktober in Dublin verzamelen om de resultaten in levenden lijve te aanschouwen.

Alle bekroonde inzendingen zijn te bewonderen hieronder: klik op de afbeeldingen om ze in detail te bekijken. Ondertussen is de 10de editie al in voorbereiding. Die loopt gedurende het academiejaar 2021-2022 en heeft als thema ‘REIMAGINE’. Duitsland is gastland voor de masterclass in augustus 2022.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.