Gepubliceerd op 22.10.2021

De experimentele tentoonstelling Institution Building is nog tot 7 november te zien in het CIVA in Brussel. De tentoonstelling test een nieuw en uniek format uit. Ze is opgebouwd uit een opeenvolgende reeks van institutionele componenten en zal op die manier week na week groeien, een ander element toevoegen en uiteindelijk de instelling voorstellen als een cadavre exquis – een permanent veranderend organisme, dat voortdurend bezig is zijn bestaansreden in vraag te stellen en te legitimeren. Institution Building toont en bevraagt de verschillende elementen van een museum – niet alleen de meest zichtbare delen (zoals de expositie zelf, gastvrijheid en vorm) maar ook de minder publieke, vaak verborgen onderdelen (zoals het archief, de administratie, het onderhoud).

Institution Building begon met witte lijnen op de grond, een aantal sokkels, een performance, een drone en een lezing. In het begin was er nagenoeg niets, behalve dan de ambitie om de institutionele praktijk te hertekenen. Sindsdien groeit de tentoonstelling, en gaat ze iedere week dieper in op een andere component van een culturele instelling. CIVA is zo niet enkel een ruimte van representatie, maar ook een plek voor productie. De tentoonstelling verwordt tot een proces dat zichtbaar is voor de bezoekers: van opbouw tot onderhoud, en het hele spectrum ertussenin. In de plaats van op punt te staan aan het begin, is ze mogelijk klaar aan het eind.

De tentoonstelling, het eerste project van de nieuwe artistieke directeur Nikolaus Hirsch, betekent het begin van een overgangsfase, aan het eind waarvan CIVA een nieuwe onderkomen zal vinden in Kanal, in 2024. Institution Building is een zelfreflectie van een instelling in transformatie, een bevraging van de rol van culturele instituten en van het CIVA in het bijzonder.

Meer info op www.civa.brussels

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.