Gepubliceerd op 23.03.2022

Met Geberit FlowFit presenteert de Europese marktleider in sanitaire producten een nieuw toevoersysteem voor universeel gebruik dat systematisch alle obstakels wegneemt uit het installatieproces. Dit baanbrekende systeem is volledig gericht op de drie belangrijkste eisen van installateurs en sanitaire ingenieurs – betrouwbaarheid, hygiène en gebruiksgemak. Dankzij innovatieve hulpstukken en leidingen met beschermkappen kunnen installateurs profiteren van een eenvoudige, efficiènte en betrouwbare installatie van het meerlagenbuissysteem. Zij hoeven nu niet meer voortdurend van gereedschap te wisselen tijdens de installatie. Acht maten van diameter 16 mm tot 75 mm kunnen worden geperst met slechts twee persklemmen, waardoor het werk efficiènt verloopt met minimale onderbrekingen, om nog maar te zwijgen van de tijdwinst tijdens de installatie. Voor installaties tot diameter 40mm, is slechts één persklem nodig. Het nieuwe toevoersysteem is beschikbaar vanaf 1 april 2022.

“Bij de ontwikkeling van Geberit FlowFit hebben we onszelf ambitieuze doelen gesteld. We richtten ons hierbij op de drie belangrijkste eisen van installateurs en sanitaire ingenieurs – betrouwbaarheid, hygiène en gebruiksgemak. We willen installateurs een buitengewoon efficiènt installatieproces bieden en zo hun dagelijks werk op de bouwplaats veel gemakkelijker maken. Door zijdelings te persen is bijvoorbeeld minder ruimte nodig en is zelfs in krappe omstandigheden een perfecte persing mogelijk. Bovendien kunnen alle buismaten worden geperst met slechts twee persklemmen. Dit bespaart tijd, beperkt het werk tot een minimum en verlaagt de gereedschapskosten. Voor afmetingen van diameter 16 mm tot 40 mm is slechts één persklem nodig”, aldus Ronald De Groot, Product Manager leidingsystemen bij Geberit. “Geberit FlowFit is in de eerste plaats bedoeld voor drinkwater- en verwarmingstoepassingen, maar kan ook worden gebruikt voor koelwater, bedrijfswater en perslucht. De ervaringen van onze installateurs werden consequent meegenomen in het ontwikkelingsproces. Daardoor voldoet Geberit FlowFit tot in detail aan de eisen van onze klanten.”

Nieuwe maatstaven inzake installatiegemak

Zijdelings persen is een nieuwe innovatie die bijdraagt tot meer gebruiksgemak en betrouwbaarheid tijdens de installatie. “Het perslichaam kan zonder problemen in elke gewenste positie worden gedraaid, waardoor het persen in krappe ruimten of op moeilijk bereikbare plaatsen veel makkelijker wordt. Dit komt omdat de persklem nu alleen nog maar rond de persindicator hoeft te passen, en niet meer rond de hele fitting. De roestvrijstalen persring die rond de fitting is geplaatst, wordt dan vastgetrokken zodat de verbinding permanent wordt afgedicht”. Nog een voordeel is dat er geen perskettingen en tussenklauwen nodig zijn wat het werken, vooral boven het hoofd, makkelijker maakt, zelfs bij de grootste maten.

Een handig werktuig om te persen zonder onderbrekingen

Met Geberit FlowFit hoeft u niet langer voortdurend van gereedschap te wisselen.

Voor de acht buismaten tussen diameter 16 mm en diameter 75 mm heeft de installateur slechts twee persklemmen nodig. Bij installatie van de Geberit FlowFit toevoerleidingen in één- en meergezinswoningen, waar alleen buizen tot diameter 40 mm worden gebruikt, heeft men slechts één persklem nodig. Als alternatief voor het elektrische persgereedschap biedt Geberit ook een handperstang aan voor de kleinere afmetingen van diameter 16 mm tot 40 mm.

Ontbramen en kalibreren van de buizen is met Geberit FlowFit niet nodig. Doordat deze stap wegvalt, gaat het installatieproces aanzienlijk sneller. Maar als de buis echter teveel vervormd is, kan het beschikbare kalibratiegereedschap alsnog gebruikt worden.

Betrouwbare installatie

Verschillende factoren zorgen voor een betrouwbare dichting van de buizen. Eén daarvan is de persindicator, die pas loskomt nadat de koppeling permanent en stevig is geperst. De vorm van de persindicator met geleiderand voor het gereedschap laat geen speling toe, zodat er maar één manier is om het persgereedschap te plaatsen. Daardoor kan een foutieve persing zo goed als uitgesloten worden. Bovendien is elke fitting ook voorzien van verschillende grote inspectievensters, zodat de installateur meteen kan zien of de juiste insteekdiepte is bereikt. Door de overeenstemmende kleuren op de persindicator en de perklem is ook het risico op vergissingen minimaal.

Gegarandeerde hygiène

Een verbeterde, perfect op elkaar afgestemde buis- en fittinggeometrie zorgt voor een optimale doorstroming en minder drukverliezen. Dit leidt tot kortere afnametijden en kleinere watervolumes. Ook de beschermdoppen op de fittingen (ook op de schroefdraadfitting) en de leidingen, die de binnenkant van de componenten schoon en stofvrij houden tot ze worden geïnstalleerd, garanderen een perfecte hygiène. Zelfs de sanitaire ingenieur heeft er baat bij, aangezien hij het systeem nu met kleinere diameters kan ontwerpen. Zo draagt Geberit FlowFit er niet alleen toe bij dat u efficiènter kunt ontwerpen en werken, maar verbetert hij tegelijk ook de drinkwaterhygiène.

Het nieuwe systeem voldoet bovendien aan de strengere eisen die de nieuwe Europese chemicaliènverordening REACH 2021 verwacht.

Uitgebreid assortiment voor elk bouwproject

Geberit FlowFit is verkrijgbaar in de diameters 16 mm tot 75 mm. Meerlagenbuizen tot diameter 20 mm kunnen worden gebogen met een buigveer, terwijl voor diameters 25 mm tot 50 mm een buiggereedschap nodig is. De meerlagige Geberit FlowFit buizen zijn verkrijgbaar in verschillende variaties: in rechte lengtes en op rol. Er is keuze tussen een naakte rol, met beschermbuis of voorgeïsoleerd.

Geberit FlowFit is goedgekeurd voor gebruik in verwarmingsinstallaties tussen 0 en 80 °C, voor drinkwaterinstallaties tussen 0 en 70 °C, en voor bedrijfsdrukken tot 1 MPa (10 bar).

Het systeem wordt vervolledigd door een uitgebreid assortiment kunststof fittingen en schroefelementen van loodvrij brons en loodvrij siliciumbrons voor alle toepassingen, zodat vrijwel elke sanitaire installatie in technische bouwsystemen kan worden gerealiseerd. Met de universele Geberit MasterFix adapter kan Geberit FlowFit zonder gereedschap worden aangesloten op bijvoorbeeld alle Geberit kraanaansluitingen. Geberit FlowFit kan met behulp van een adapter ook worden aangesloten op alle andere Geberit leidingsystemen.

Vanaf 1 april 2022 verkrijgbaar bij de sanitaire groothandel.

www.geberit.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.