Gepubliceerd op 23.02.2022

De Amerikaanse kunstenaar Dan Graham is afgelopen weekend op 79-jarige leeftijd overleden. Pionier van de avant-garde kunst in de jaren 1960 in New York, galerist, criticus, theoreticus, fotograaf, videopionier en performancekunstenaar, Dan Graham was het allemaal. In zijn werk is de relatie tot de mens en de ruimte die hij/zij inneemt nooit veraf.

In België is hij vooral bekend voor het Belgian Funhouse, het paviljoen dat hij in 1998 in opdracht van de stad Antwerpen maakte en terecht kwam in het Middelheim Museum. Dan Graham ontwierp verschillende gelijkaardige paviljoenen voor publieke parken, verzamelaars en zelfs ééntje voor op het dak van het Metropolitan Museum in New York. Telkens wordt door de doorzichtige of net spiegelende wanden de ruimte en haar gebruik in vraag gesteld.

In 1996 wijdde A+ verschillende pagina’s aan zijn werk in een artikel van Raymond Balau voor A+140 dat we hier, ter nagedachtenis, opnieuw publiceren. De herinneringen van Raymond Balau aan zijn ontmoetingen met Dan Graham lees je hier.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.