Gepubliceerd op 22.10.2021

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Beide technieken zitten geïntegreerd in een compact geheel, niet groter dan een koelkast. De warmtepomp dekt de basisbehoefte in de warmtevraag. Ze gebruikt hiervoor de gratis omgevingswarmte. Een buitenunit1 haalt energie uit de lucht. De binnenunit van de warmtepomp warmt die verder op door middel van compressie en voedt vervolgens uw radiatoren of vloerverwarming met warm water.

De condenserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters. Je kunt bijvoorbeeld kiezen dat de condensatieketel bijspringt wanneer dat voordeliger is dan het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp. Je kunt het systeem immers zo laten programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Het houdt daarvoor rekening met de actuele energieprijzen en de buitentemperaturen. Is de elektriciteitskost hoog, dan schakelt het systeem zelfstandig over op gas, of andersom. Wanneer interessant, werken beide systemen samen om tot de laagste werkingskost te komen.

Naast de goedkoopste energiekost kun je ook opteren om de werking van het hybride systeem af te stemmen op de laagste CO2-uitstoot. Door de interactie tussen brandstof en hernieuwbare energie draag je dus bij aan een beter klimaat. Een hybride installatie heeft sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40% lager ligt dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Wil je ook je warm waterbehoefte door het hybridesysteem laten invullen? Geen probleem. Er bestaan oplossingen die ook kunnen zorgen voor de productie van warm water. Naast de krachtige condensatieketel en de warmtepomp krijg je dan ook een spiraalboiler in je totaalpakket. Twee warmtewisselaars in de boiler maken het mogelijk dat zowel de warmtepomp als de gasketel het water kunnen opwarmen. Een dergelijke oplossing heeft een heel gunstig ecolabel, mooi meegenomen!

Ongeacht de instellingen zal de warmtepomp op jaarbasis het leeuwendeel van de warmtevraag leveren. Dat kan oplopen tot 80% van de jaarlijkse behoefte. Dat is goed voor een jaarlijkse energiebesparing tot 25%. Zo heb je de zekerheid van een verwarmingsoplossing met bijzonder lage werkingskosten. Daarmee verdien je de meerprijs van een hybride verwarming relatief snel terug.

De voordelen van hybride verwarming samengevat

Kiezen voor de combinatie van een elektrische warmtepomp en een gascondensatieketel is je verzekeren van enkele troeven:

  • Je gebruikt gratis hernieuwbare energie
  • Je verbruikt tot 25% minder energie (elektriciteit en gas)
  • Je bespaart op je energiekosten
  • Je stoot tot 40% minder CO2 uit
  • Je bent niet afhankelijk van één energiebron. Wanneer een bron tijdelijk uitvalt, blijf je genieten van warmtecomfort
  • Er bestaan hybride oplossingen met verschillende vermogens naargelang de woningtypes. Vlaanderen, Wallonië en Brussel kennen interessante premies toe.
  • Je beschikt over een technologie die klaar is voor de energietransitie omdat de condenserende ketel ook geschikt is voor werking met groen gas
  • Je beschikt over een modulair systeem, dat in de toekomst makkelijk nog kan ‘vergroend’worden door bijv. te combineren met zonnepanelen

Meer info op : gas.be

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.