Gepubliceerd op 25.06.2021

Na de succesvolle edities van de expo Housing Apart Together in Genk (2019) en Gent (2020) organiseert Architectuurwijzer een derde editie, in samenwerking met stad Antwerpen en AG Vespa. Ter gelegenheid is de expo aangevuld met zes nieuwe Antwerpse collectieve woonprojecten.

Housing Apart Together groepeert een boeiende diversiteit aan collectieve woonprojecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of andere initiatiefnemers.  De woonprojecten zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen. In de derde editie wordt extra aandacht besteed aan het gezinsvriendelijk wonen, het samenwonen met senioren en de wooncoöperatie als alternatief eigenaarsmodel.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is er een speciale editie van A+ verschenen, met als thema ‘Collective housing’.

Housing Apart Together

Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai, Antwerpen (van kunstenaarscollectief TimeCircus)
Vrijdag 2 juli t.e.m. woensdag 27 oktober 2021
Elke dag open van 11 tot 23 uur – gratis toegang
Digitale tentoonstellingsbrochure www.housingaparttogether.be, met o.a. de podcasts.
Curator  Peggy Totté
Scenografie  Voet en De Brabandere

Meer info op architectuurwijzer.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.