Gepubliceerd op 18.05.2022 | Tekst: Lisa De Visscher

Op 10 mei werden opnieuw de Ultima’s uitgereikt, de Cultuurprijzen van de Vlaamse overheid. Laureaten vielen in de prijzen in dertien heterogene categorieën waaronder de categorie ‘Architectuur en Toegepaste Kunsten’ waarin het Horst Arts & Music Festival met de prijs ging lopen.

Horst Arts & Music is een kunst- en muziekfestival waarin architectuur, maar ook design, stedenbouw en zelfs mode een belangrijke rol spelen. Sinds de oprichting in 2014 getuigt dit festival van een vernieuwende conceptuele aanpak die sterk geënt is op het samenbrengen, doen samenwerken en laten versmelten van verschillende disciplines. Voor elke editie worden externe curatoren aangetrokken die het muziekprogramma samenstellen, de tentoonstelling ontwikkelen en de debattenreeks in elkaar boksen. Jonge architecten krijgen de opdracht om de dans- en debatlocaties te ontwerpen, waarbij telkens de nadruk ligt op tijdelijk gebruik, hergebruik van materialen en circulariteit. In samenwerking met architectuurstudenten worden workshops gehouden voor de productie van deze locaties.

Het Horstfestival ontwikkelde zo een nieuwe festivalcultuur waarbij zowel het lichaam als de geest aangesproken worden in uitzinnige danssessies en interactieve debatnamiddagen, in extravagante outfits en architectuurkritiek. Horst spreekt niet alleen een jong publiek aan, het is ook een kweekvijver en springplank voor jong talent dat door tijdelijke, atypische ontwerpopdrachten de kans krijgt een netwerk op te bouwen binnen een bijzonder kwalitatief segment van de Vlaamse architectuurwereld.

Vandaag staat het Horstfestival voor een belangrijk moment in zijn ontwikkeling. Sinds twee edities vindt het festival niet meer plaats in de tuin van het Kasteel van Horst, maar op de uitgestrekte Asiat-site in Vilvoorde. Horst zal deze site voor de volgende tien jaar beheren. Zo krijgt Horst de kans bij te dragen tot de duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling van Vilvoorde via de tijdelijke of semipermanente invulling van dit gebied. Met deze prijs, goed voor 10.000 euro, wil de jury het Horstfestival in deze schaalsprong ondersteunen en verder aanmoedigen in zijn interdisciplinaire aanpak, die met collectieve projecten een sterk verbindende rol speelt in deze steeds meer gepolariseerde samenleving.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.