Gepubliceerd op 03.12.2021

Dit is de vraag die VELUX heeft proberen te beantwoorden op haar internationale Build for Life conferentie, die morgen eindigt en waar meer dan 90 experts van over de hele wereld samenkwamen, waaronder architecten, aannemers, ingenieurs, ontwerpers, planners en andere professionals uit de industrie.

De conferentie gaat in op verschillende uitdagingen in de bouwsector, gebaseerd op een vernieuwde manier om onze toekomstige en bestaande leefruimtes te ontwerpen. Het “Living Places Copenhagen”-project, het eerste concrete voorbeeld van hoe het “Build for Life”-concept kan worden uitgevoerd, zal ook ter plaatse worden gepresenteerd.

Hoe zou het zijn als we duurzamer, gezonder en meer geconnecteerd zouden kunnen leven? Dit is een van de vele fundamentele vragen die aan de orde komen in het “Build for Life” concept, dat door VELUX is ontwikkeld en vandaag werd gepresenteerd op de “Build for Life” conferentie. Het plan komt voort uit het diepgewortelde besef bij VELUX dat het mogelijk moet zijn om duurzamer te bouwen op een manier die mensen gelukkiger en gezonder maakt.

“Build for Life” is gebaseerd op de overtuiging dat de huidige manier van bouwen grote impact heeft op mensen en de ecosystemen die ons bestaan mogelijk maken. Het fungeert als kompas voor ontwerpers, stedenbouwkundigen en bouwers en biedt ook suggesties hoe we bepaalde dringende kwesties kunnen oplossen:

  • Milieu: Gebouwen zelf zijn verantwoordelijk voor zo’n 39% van de CO2-uitstoot wereldwijd en 40% van de wereldbevolking heeft een nieuwe woning nodig (UNEP, 2015); tegelijkertijd moeten we vóór 2050 CO2neutraal zijn om de klimaatcrisis te bedwingen. Door het gebruik van materialen met een lagere milieu-impact en te focussen op de levenscyclus van een gebouw kunnen we voldoen aan de toenemende huisvestingsbehoefte zonder de aarde uit te putten.
  • Gezond: Alhoewel we tot wel 90% van onze tijd binnen doorbrengen, slagen we er niet in een gezond binnenklimaat te scheppen omdat we voor alle gebouwen een standaard aanpak kiezen en concessies doen aan de kwaliteit van de bouwmaterialen. Door in het ontwerp gezonde uitgangspunten voor binnenruimten toe te passen en gezonde materialen, kunnen we gebouwen maken die niet alleen minder ziek maken, maar ook effectief een betere gezondheid opleveren.
  • Betaalbaar: in 2050 wonen naar verwachting 2,5 miljard meer mensen in steden. Tegelijkertijd stijgen op de meeste plaatsen de huizenprijzen gestaag waardoor onze bebouwde woonomgeving onbetaalbaar wordt voor de mensen die er juist het meeste baat bij zouden hebben. Door een woonomgeving te ontwerpen die uitgaat van betaalbaarheid, gedeelde woonruimte en nieuwe verdienmodellen, wordt wonen bereikbaar voor een doelgroep die daar het meest voordeel bij heeft.
  • Samenleving: Ondanks het feit dat we dichter op elkaar wonen en meer verbonden zijn dan ooit, voelen we ons ook eenzamer en angstiger met meer stress dan ooit. Een op de vijf mensen bijvoorbeeld in Denemarken verlangt naar gemeenschapszin en een gevoel van verbondenheid. Door onze bebouwde omgeving zo te ontwerpen dat er een gemeenschap ontstaat waarin gezamenlijkheid, meedoen, identiteit en veiligheid hand in hand gaan, kunnen we het welzijn en de algemene gezondheid verbeteren en angst, eenzaamheid en stress verminderen.

 

“Build for Life” is een vernieuwde aanpak voor onze toekomstige bebouwde omgeving

VELUX introduceert “Build for Life” als uitbreiding van haar totale duurzaamheidsstrategie en om bij te dragen tot de Sustainable Development Goals van de VN (no. 11: Sustainable Cities And Communities), waarmee VELUX haar ruim 18 jaar ervaring in duurzame gebouwen naar een hoger niveau tilt.

Het concept is uitgewerkt in een Kompas Model, met zeven strategische speerpunten: flexibiliteit, kwaliteit, milieu, gezond, gemeenschap, lokaal, en betaalbaar – als richtlijnen voor de bouw en ontwikkeling. Met dit opensource raamwerk wordt samenwerking vanuit de verschillende sectoren bevorderd om gebouwen te ontwikkelen en bestaande gebouwen aan te passen voor de toekomst.

“Build for Life” gaat veel verder dan alleen een ontwerp; er ontstaat een nieuwe taal en een nieuwe manier van denken die de hele sector betreft, gevoed door de stellige overtuiging dat alleen door industrie-breed samen te werken het mogelijk wordt om gezondere en duurzamere woonomgevingen voor iedereen te realiseren.
Het Kompas Model is een co-creatie van EFFEKT Architecten, MOE ingenieurs, LeaderLab en de VELUX Groep. Het Kompas is bedoeld als een partnerplatform waarbij partijen met gelijkgestemde visies worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze omwenteling binnen de bebouwde omgeving.

Voorbeeldfunctie: Principes voor Living Places
Om duurzaam bouwen te demonstreren, heeft de VELUX Groep samen met partners EFFEKT Architecten en MOE ingenieurs vijf principes ontwikkeld. Elk element neemt een typische benchmark in de markt en beschrijft van daaruit hoe de verbetering en reductie er vervolgens uitziet. De vijf principes zijn: gezond, schaalbaar, gemeenschappelijk, simpel en aanpasbaar.

Living Places Copenhagen zal het eerste concrete voorbeeld en de eerste showcase zijn van hoe het “Build for Life”-concept kan worden uitgevoerd, om zo te inspireren en stimuleren voor het bouwen en wonen van de toekomst. Het is de bedoeling dat het prototype wordt gevestigd in het centrum van Kopenhagen, op “Jernbanebyen”, een voormalige spoorwegwerkplaats. Het is bedacht, ontworpen en ontwikkeld in samenwerking tussen EFFEKT Architecten, MOE Engineers, Enemaerke & Petersen Aannemers en de VELUX Groep. De opening is gepland voor 2023.

Meer informatie: www.velux.com ; https://www.effekt.dk/

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.