Gepubliceerd op 06.04.2022

Gipsplaatfabrikant Gyproc® en isolatiefabrikant ISOVER, beiden onderdeel van de bouwmaterialenspecialist Saint-Gobain, lanceren donderdag hun eerste purpose report, dat de naam “Samenbouwen aan duurzaamheid” kreeg. De nadruk ligt in dit rapport op de manier waarop beide bedrijven verregaand inzetten op innovatie en duurzaamheid. Saint-Gobain, Gyproc® en ISOVER engageren zich dan ook om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

“Met passie een gezonde, comfortabele en duurzame leefomgeving creëren”

Gyproc® en ISOVER hebben de ambitie om toonaangevend te zijn op vlak van duurzaamheid. Duurzaamheid gaat niet alleen over onze impact op de planeet, het gaat ook over onze impact op de samenleving waar we deel van uitmaken. Beide bedrijven vonden de tijd nu rijp om alle initiatieven die al jaren genomen worden om aan duurzaamheid te bouwen, in dit rapport te bundelen. In hun eerste purpose report leggen ze uit hoe ze dagelijks vorm geven aan deze purpose, die luidt: ‘Met passie een gezonde, comfortabele en duurzame leefomgeving creëren.’ In verschillende hoofdstukken komt telkens aan bod hoe deze purpose onderdeel van het DNA is geworden van iedereen in het bedrijf. Gyproc® en ISOVER houden deze purpose niet enkel voor ogen in hun productontginning, productie- of innovatieproces, maar ook op vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en in hun hr-beleid.

“Onze beide merken hebben de ambitie om binnen de wereld van duurzaam en innovatief bouwen dé referentie te zijn en ook te blijven”, benadrukt Dirk De Meulder, CEO Gypsum and Insulation Building Activities Benelux bij Saint-Gobain. “De bouwsector is een van de grootste vervuilers, wij willen binnen onze sector vooroplopen in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. De bouw verduurzamen is een hele uitdaging: meer dan 80 procent van de gebouwen die er in 2050 zullen staan, staan er vandaag al. Dat bouwbestand renoveren om het CO-neutraal te krijgen, is een enorme opgave, waar wij ons volop voor willen inzetten.”

Innovatie en duurzaamheid onlosmakelijk verbonden

Waar bij Gyproc® en ISOVER het woord innovatie valt, weerklinkt automatisch ook het begrip duurzaamheid. Alle innovaties die ze doen, moeten duurzaam zijn. Gyproc® en ISOVER zetten volop in op innovatie met één hoofddoel: de leefruimtes en de leefomgeving van mensen zo aangenaam mogelijk maken.

Beide pijlers vormen de rode draad in het rapport. Zo waren er de voorbije jaren al enkele hoogtepunten: Gyproc® was de eerste om gipsplaten te maken die voor een groot deel bestaan uit gerecycleerd materiaal. De gipskartonplaten van Gyproc® kunnen vandaag tot 28 % uit gerecycleerd gips bestaan. Dat aandeel willen ze blijven vergroten. Door de verwijderbare voeg worden de Gyproc® wanden binnenkort zelfs volledig circulair.

Ook de glaswol van ISOVER bestaat voor 75 % uit gerecycleerd afvalglas. Verder werd in 2021 alvast het Modal Shift project gelanceerd om afgedankte gipsplaten via het water te vervoeren. Gyproc® verving zo meer dan 1.000 vrachtwagenritten door transport over water. Daarnaast zijn Gyproc® en ISOVER op weg naar klimaatneutraliteit dankzij de investeringen in o.a. een windturbine en een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Tot slot zit duurzaamheid ook ingebakken in de werkcultuur: de medewerkers van beide bedrijven fietsten 174.966 kilometer in 2021 dankzij fietsleasing.

“We zijn zeer verheugd over ons eerste rapport en willen hiermee aantonen dat we ons steentje willen bijdragen aan de uitdagingen op klimaatniveau. Duurzaamheid zit ingebakken in ons DNA, onze positieve impact op de wereld rondom ons willen we blijven versterken. Duurzaamheid is een werk van lange adem, dus we gaan allesbehalve achteroverleunen. We blijven de lat hoger leggen, we blijven onze ambities en doelstellingen naar boven bijstellen”, benadrukt Dirk De Meulder.

Het volledige purpose report van Gyproc® en ISOVER is te vinden via volgende link.

www.gyproc.be
www.isover.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.