Gepubliceerd op 04.09.2020

In 2018 besloot Colruyt Group om een groot aantal OKay-buurtsupermarkten duurzaam te renoveren. Voor hun gevels koos Colruyt Group voor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan. De OKay-buurtsupermarkten zijn gelegen in dorps- of stadskernen, waardoor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan er effectief de luchtverontreiniging veroorzaakt door lokale emissies kan helpen neutraliseren. In de steden is het autoverkeer verantwoordelijk voor een
groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Die broeikasgassen zorgen voor luchtvervuiling en tasten de gezondheid van de inwoners aan.

Eerste grootschalig Belgisch projet: 10 000 m2 gevels van OKay-buurtsupermarktketen

De primeur van het eerste grootschalig Belgisch project met de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan is voor de OKay-buurtsupermarkten. Tal van winkels over het hele land in Namen, Waals-Brabant, Henegouwen, West- en Oost- Vlaanderen, Antwerpen, Luik en Limburg maken deel uit van het project. Maar liefst 10.000 m² wordt voorzien van een luchtzuiverende verflaag StoColor Photosan. De gevels van 36 OKay-buurtsupermarkten (5.000m²) kregen in 2019 een luchtzuiverende verflaag, in 2020 volgen 40 overige filialen (5.000m²) van het grootwarenhuisketen. De uitrol is gestart op 4 juli 2019. Als we de resultaten van het onderzoek herleiden tot de OKay-case, kunnen we ervan uitgaan dat een geveloppervlak van 10.000 m² de schadelijke stoffen van ongeveer 1.000.000 km (Euro-6 dieselmotor) uitstoot neutraliseert.

StoColor Photosan vermindert NOx en fijnstof in leefomgeving

Stikstofoxiden komen via de uitlaatgassen in het milieu terecht. Die stikstofoxiden zetten zich af op het fotokatalytische geveloppervlak van StoColor Photosan. Dankzij de fotokatalyserende eigenschappen in de StoColor Photosan gevelverf worden stikstofoxiden omgezet in (onschadelijke) nitraten onder invloed van zuurstof en licht. De titaandioxide in deze verf is een effectieve fotokatalysator die NOx, ozon en vluchtige organische stoffen (VOS) tegengaat. Zo zuivert de gevelverf met gepatenteerde VLC-Technology (Visible Light Catalyst) de lucht door de hoeveelheid fijn stof te verminderen. Dit is een natuurlijk proces dat oneindig doorgaat, ook tijdens regenachtige dagen.

“Onder invloed van licht wordt zuurstof op de katalysator geactiveerd en worden de stikstofoxiden tot niet-giftig nitraat en zuurstof omgezet. Dit functioneert niet alleen bij direct zonlicht, maar ook bij diffuse lichtomstandigheden. Dat nitraat lost vervolgens op in water en wordt door de regen van het oppervlak weggespoeld. Dit is mogelijk dankzij de gepatenteerde Visible Light Catalyst Technology. Deze innovatieve technologie zorgt voor minder fijn stof en schone lucht, die een constante vermindering van schadelijke stoffen in de steden garandeert”, aldus Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

Wetenschappelijk beweren werking

De werking van StoColor Photosan is wetenschappelijk bewezen. In 2018 voeren onderzoekers in opdracht van de Regionale dienst voor Milieu, Metingen en Natuurbescherming van Baden-Württemberg in zowel stedelijke als landelijke omgevingen allerlei testen uit om de impact van de gevelverf te berekenen.

Een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 250 m² beschilderd met StoColor Photosan, neutraliseert de schadelijke stoffen die een Euro-6 dieselmotor over een afstand van ongeveer 25.000 km uitstoot. Die woning zuivert zo de uitstoot van ongeveer 1640 liter diesel per jaar, wat neerkomt op bijna 2 kg stifkstofoxiden. Voor een appartementsgebouw van ongeveer 2300 m², komt dit zelfs neer op ongeveer 15.000 l diesel per jaar, of de inhoud van een kleine tankwagen.

“Een gemiddelde vertegenwoordiger legt een afstand van ongeveer 50.000 km per jaar met de wagen af. Om die concentraties stikstofoxide en ozon op één jaar tijd te neutraliseren, volstaat het werk van twee woningen van ongeveer 250 m² beschilderd met de StoColor Photosan gevelverf”, zegt Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

Conclusie van het rapport: ‘Een snelle en kwantitatieve omzetting van stikstofoxiden is waargenomen. Om milieuvervuiling tegen te gaan wordt grootschalig gebruik van foto-actieve verven aangeraden’.

Het substainability verhaal van Colruyt Group

“Duurzaam ondernemen zit in het DNA van Colruyt Group. Enkel nog lage-energiewinkels. Winkels zonder fossiele brandstoffen. Experimenten met circulair bouwen. De technische afdeling van Colruyt Group zet volop in op innovatieve technieken, materialen en bouwsystemen. Om zo te evolueren naar 100% energiezuinige en circulaire gebouwen. Duurzaam bouwen omvat veel aspecten. Van materialen en isolatie tot koeling en verwarming. Colruyt Group zoekt voortdurend hoe het op elk vlak de huidige infrastructuur kan verbeteren.” zegt Ivo Van Zandweghe, verantwoordelijke Duurzame Infrastructuur van Colruyt Group.

Maatschappelijke functie van de gevels

De gevels van de vernieuwde OKay-buurtsupermarktketen scoren niet enkel op esthetisch vlak maar hebben ook een maatschappelijke functie, de verf zuivert de lucht van de leefomgeving.

Ook verfgroothandel Troubleyn trekt de groene lijn

Sinds verschillende jaren is verfgroothandel Troubleyn een vaste leverancier van Colruyt Group. Al tijdens de eerste ontmoeting was het keyword van Colruyt Group ‘duurzaamheid’. In die verdere evolutie ging Colruyt Group nog een stap verder. De verfgroothandel kreeg de vraag om naar een duurzaam product te zoeken dat ook een positief impact heeft op het milieu. Hiervoor werd de gevelverf StoColor Photosan aangeprezen.

“Duurzaamheid is een populair thema maar in onze branche is het in anno 2020 nog steedseen nichemarkt. Er bestaan tal van kwalitatieve producten helaas zijn ze nog niet zo gekend bij het grote publiek. Ook al ben ik ervan overtuigd dat het op lange termijn ook in de verfbranche de norm zal worden. Het gaat niet enkel meer over de prijs maar over de duurzaamheidsvisie in het volledige proces van producent tot uitvoerder. Om de groene gedachte kracht bij te zetten, kiezen wij bewust voor partners op dat gebied. Van verfleverancier Sto tot de uitvoerder Woutim paintworks.” Aldus Peter Troubleyn, zaakvoerder.

Schilderklus in een mum van tijd afgerond

Vanaf juli 2019 ging Woutim paintworks aan de slag om de bestaande gele sierpleistergevels van de OKay winkels te overschilderen met een witte verflaag (RAL 9016) van StoPhotosan. Het schilderbedrijf ging erg zorgvuldig en efficiënt tewerk, zodat de klanten geen hinder ondervonden tijdens hun winkelbezoek. Zo werd alle signalisatie zoals het logo en de verlichting weggehaald voor ze startten met de schilderklus en werden alle verfzones goed afgebakend tegen spatgevaar met speciaal ontworpen tentjes.

Om het winkelcomfort van de klant te garanderen was het overigens erg belangrijk de schilderklus in een mum van tijd af te ronden. Dankzij de hoge dekkingskracht van de gevelverf StoPhotosan waren er slechts twee verflagen nodig. Met een tempo van gemiddeld 2 winkels per dag zouden in totaal 76 filialen tegen eind september met een luchtzuiverende verflaag StoColor Photosan voorzien zijn.

Meer info over StoColor Photosan hier

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.