Gepubliceerd op 24.02.2021

Sara maakte deel uit van een internationaal team van experts dat de Colours of Wellbeing voor Rockfon selecteerde; een nieuw assortiment gekleurde plafondpanelen – geïnspireerd op de natuur. Ze heeft de studie interieurontwerp gevolgd aan de IED Universiteit voor Design in Barcelona en is zelfbenoemd ‘kleurverslaafde’, die gespecialiseerd is in kleurentheorie en psychologie om positieve verandering en welzijn te creëren.

Je werd gevraagd 34 kleuren te selecteren, waar begon je?

Het is een proces van anderhalf jaar geweest, dat begon met een intensieve samenwerking met drie trendwatchers op het gebied van design en kleuren. De vervolgstap was om 400 potentiële kleuren op A3-vellen te verven en daarna begonnen we aan het uitdagende proces om uiteindelijk 34 kleuren te selecteren die zowel zouden passen bij opkomende trends en het gevoel van welzijn oproepen. We zijn enorm trots om de uiteindelijke collectie te presenteren onderverdeeld in vier trends: Uncluttered Wabi-Sabi, Calm Enclosure, Biophilic Awareness en Technology.

Wat is de gedachte achter deze vier trends?

Uncluttered Wabi-Sabi is een prominente trend uit Japan. Het neemt een stapje terug in het streven naar perfectie en viert eenvoud en imperfectie. De kleuren die de schoonheid van onzekerheid weergeven, zijn bruin, beige en lichtgrijs.

Calm Enclosure weerspiegelt het gevoel je te willen omgeven door geruststellende en veilige interieurs in het licht van wereldwijde onzekerheid. Het is één van mijn favoriete trends omdat het de meest levendige kleuren heeft, zoals warme gele en rijke rode tinten. Als je iets wilt benadrukken of laten sprankelen, kan je de kleuren van Calm Enclosure gebruiken op een subtiele maar doortastende manier. Ze geven kracht, zijn opbeurend en geven je energie zonder schreeuwerig of te sterk te zijn.

Biophilic Awareness heeft alles te maken met het opnieuw in verbinding komen met de natuur. Het drukt zichzelf uit door het “naar binnen brengen van buiten” – door elementen als steen, hout, planten, natuurlijk licht en soms zelfs water op te nemen in het interieurontwerp. Het gebruikt de kleuren van de natuur, waaronder blauw en groen.

Technology is een trend die is geïnspireerd op de fusie van menselijke en kunstmatige intelligentie. Dit komt terug in subtiele futuristische ontwerpen, die regelmatige en onregelmatige vormen, harde en zachte materialen, glanzende en matte oppervlakken combineert. Het wordt tot uiting gebracht door het kleurenpalet van zuivere, chromatische blauwe, donkere, en zilveren tinten.

Waarom is het plafond de ‘vijfde’ muur?

Bij het kiezen van gekleurde plafonds adviseer ik de kleurenstaal boven je hoofd te houden, om op deze manier de kleur te zien zoals hij daadwerkelijk zal worden toegepast. Ik ben ook van mening dat het plafond moet worden beschouwd als een ‘vijfde muur’, net zo belangrijk als de muren en de vloer – meer dan het element waar pas aan het einde van het proces kleur wordt aangebracht. In de regel moet kleur veel eerder in het ontwerpproces worden meegenomen en is het hier net zo belangrijk als in het vloer- of bouwplan. De sfeer of het gevoel dat je wilt creëren kan vaak met kleuren worden bereikt, zelfs op een onbewust niveau.

Goede architectuur in combinatie met een goede kleur kan onmiddellijk de intentie en het gevoel van een kamer overbrengen – ontspannend, inspirerend, geruststellend enzovoort.

“Kleur is een dans tussen je brein en de wereld. Elke kleur is een eigen universum, het ontvouwt zich anders en roept bij ons andere gevoelens en emoties op.”

Als u ook geïnspireerd wilt worden door de prachtige Colours of Wellbeing voor akoestische plafonds en de toepassingsmogelijkheden in uw volgende interieurontwerp: www.rockfon.be/kleur

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.