Gepubliceerd op 07.10.2021

Precies 50 jaar geleden zette het van oorsprong Zwitserse Geberit zijn eerste stappen in de Belgische markt. Het begin van een succesverhaal, zo bleek. Door een niet-aflatende ontwikkeling van innoverende en kwalitatieve producten met een uitstekende reputatie groeide het bedrijf naar een Europese marktleiderspositie in de wereld van sanitaire producten. Tevreden achteroverleunen is er echter niet bij: Geberit richt de blik op de toekomst en wil in de volgende halve eeuw alleen maar beter doen. “Een sterke band met onze klanten is essentieel voor hun succes en we staan hen daarom bij met degelijke planning, logistiek, installatie,

productonderhoud en snelle en doordachte technische ondersteuning. Onze recente verhuis naar een nieuw gebouw in het Brixius Businesspark in Meise zet die ambitie kracht bij”, vertelt José Wyns, Algemeen Directeur van Geberit België.

“Sterke band met klanten blijft speerpunt nummer één”

Als bedenker van het innovatieve inbouwspoelreservoir en de bedieningsplaat met twee toetsen voor waterbesparing, samen met een uitgebreid assortiment dat onder meer bestaat uit weldoordrachte afvoer-en toevoersystemen, innovatieve installatiesystemen, doucheoplossingen, de AquaClean douche-wc en keramische badkamerartikelen, is Geberit in ons land de absolute marktleider op het vlak van sanitaire oplossingen. “Onze producten bepalen de norm in de sanitaire sector. Ze zijn innovatief, veelzijdig in gebruik en snel en eenvoudig te installeren en onderhouden”, vertelt José Wyns, die vandaag de algemene leiding heeft over Geberit België. “We weten dat een goede service voor onze klanten – installateurs, ingenieurs, architecten en groothandels – essentieel is voor hun succes en staan hen daarom onder de noemer ‘Know-how Installed’ bij met degelijke planning, logistiek, installatie, productonderhoud en snelle en doordachte technische ondersteuning. Bovendien integreren wij de kennis en ervaring van onze klanten in al onze ontwikkelingen en productverbeteringen.”

Wyns: “Het is in die context dat onze recente verhuis naar de nieuwe vestiging in Meise gekaderd moet worden. De vestiging omvat kantoren en een showroom, maar ook en vooral een trainingscenter waar niet alleen installateurs, maar ook andere stakeholders en scholen, via verschillende opleidingen alles over onze producten en hun installatie kunnen leren. Die nauwe samenwerking is al jarenlang essentieel in onze bedrijfsvoering en die willen we de komende jaren nog verder intensifiëren.”

Alle producten van Geberit zullen een plaatsje krijgen in de showroom in Meise. Aan de AquaClean douche-wc, een product waar Geberit erg in gelooft en waarvoor het in de komende jaren nog veel groeipotentieel ziet in België, zal een heus Experience Center gekoppeld worden.

“Geen leverancier maar partner”

Danny Geukens, projectadviseur bij Geberit België: “Waar wij volgens mij het verschil maken, is enerzijds in het feit dat wij er constant in slagen onze technieken te perfectioneren, zodat ze – doordat ze minder plaats innemen of makkelijk weg te werken zijn – meer ontwerpvrijheid bieden aan architecten en makkelijker te plaatsen zijn door installateurs, en anderzijds met de service die wij bieden; wij zijn geen verkopers, de mensen zien ons eerder als partner dan als leverancier, omdat ze altijd op ons kunnen rekenen, in welk stadium van het project dan ook.”

“Ik ben ervan geschrokken hoeveel studiebureaus zitten te wachten op advies van Geberit”, vertelt Steven Sannen, net bij Geberit België gestart als projectadviseur. “De deur is al open, nog voor je binnen bent. De discussie over het kwalitatieve dient eigenlijk niet eens meer gevoerd te worden.”

Die uitstekende reputatie heeft Geberit in België, naast zijn medewerkers, grotendeels te danken aan Paul Forier, die van 1991 tot 2014 de algemene leiding had over Geberit België. “Ik ben er misschien al vijf jaar uit, maar ben wel lang genoeg aan boord geweest om te kunnen stellen dat onze mensen allemaal specialisten zijn in hun vak.”, vertelt hij. “‘Ze hebben het wel bij Geberit gezegd hé’, is een zinnetje dat ik vaak hoorde en dat toch wel aangeeft welke status je hebt bereikt in de sector.”

“Succes geen doel op zich”

“Ons doel is nooit succes op zich geweest, hoe cliché dat ook klinkt”, aldus Wyns. “Wél het goed luisteren naar de markt. Wat heeft die nodig? Als je daar vervolgens naar handelt, volgt het succes vanzelf. Een voorbeeld zijn de vele systeemgerichte oplossingen die de installateurs het werk een pak makkelijker maken. Zij moeten na hun 50ste nog een rug hebben. Je moet je producten niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor de installateur gebruiksvriendelijk maken. Ontwerpers proberen we het leven dan weer niet alleen een pak makkelijker te maken met producten die meer ontwerpvrijheid bieden, maar ook met bijvoorbeeld de Geberit BIM Plug-in voor Autodesk® Revit® van al onze producten, die ze gratis kunnen downloaden op onze website.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en hoge klanttevredenheid

Daarnaast heeft Geberit voor de nabije toekomst nog heel wat andere plannen. Zo is circulair bouwen vandaag een hot item en daar wil het bedrijf sterk op inzetten. Zo was Geberit België recent een van de partners in het project Circular Retrofit Lab van de VUB, waarin circulaire bouwmethodes en producten getest werden. De systemen van Geberit zijn eenvoudig te demonteren om ze eventueel elders te hergebruiken – een wc hoeft bijvoorbeeld niet te worden uitgebroken. Grondstoffenbesparing en duurzaamheid blijven ook in de toekomst belangrijke thema’s voor Geberit.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid blijft eveneens een speerpunt. Vorig jaar loofde Geberit België naar aanleiding van World Toilet Day twee keer een voucher van 5.000 euro uit om het vaak aftands sanitair in Belgische scholen aan te pakken.

Omdat het aantal scholen dat daarop reageerde zo groot was, meer dan 120 (!), besloot Geberit België prompt niet twee maar vier keer 5.000 euro aan sanitaire producten weg te schenken en het project ook de komende jaren verder te zetten.

Nog vanuit de maatschappelijke context heeft Geberit verschillende projecten lopen om zijn CO2-voetafdruk kleiner te maken. Keramiek wordt gebakken in ovens bij zeer hoge temperaturen. Om het milieu zo weinig mogelijk te belasten investeert Geberit op continue basis om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te benutten. Ook het waterverbruik tijdens de verschillende productieprocessen wordt stelselmatig gereduceerd.

Het grootste streven van Geberit België is echter het continu verbeteren van waar het bedrijf nog het meest van al fier op is: de grote klantentevredenheid. Die ligt met een Net Promotor Score van 80% bijzonder hoog. “Kijk, we hebben, met die ongeziene gezondheidscrisis, een ongelofelijk jaar achter de rug. Als je ziet hoe vlot Geberit daar uit is gekomen, dan zegt dat toch wel veel. Wij zijn een gezond bedrijf met een trouwe klantenbasis, kennen nog jaarlijks groei, en zullen er alles aan doen om dat zo te houden”, besluit Wyns.

Uitkijken naar FlowFit

Onder meer FlowFit, een revolutionair en performant sanitair toevoersysteem dat Geberit in 2022 lanceert, moet daarbij helpen. FlowFit is erop gericht het de installateurs een pak makkelijker te maken.

Zo vereist FlowFit slechts twee persbekken om alle leidingdiameters te verpersen, waardoor constant wisselen van gereedschap tot het verleden behoort. Met het FlowFit-systeem kunnen leidingen ook worden ingekort zonder dat ze moeten worden ontbraamd of gekalibreerd. Aangezien elke fitting ook gewoon gedraaid kan worden en de persbek bij het persen niet de hele fitting hoeft te omsluiten, wat handig is bij het werken tegen een vloer of muur, hoeven installateurs zich ook nooit meer in onmogelijke bochten te wringen om de connectie tussen buis en fitting te maken. Een vierde voordeel schuilt in het feit dat de FlowFit-fittingen meerdere inspectievensters hebben, zodat je altijd zeker bent van een correcte aansluiting. Ten slotte zorgt de optimale vormgeving van de fittingen er voor dat drukverlies tot het verleden behoort. Om naar uit te kijken dus!

www.geberit.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.