Gepubliceerd op 09.03.2022

De merknaam Geberit AquaClean mag dit jaar in Belgiè tien kaarsjes uitblazen. Naar aanleiding hiervan liet Geberit door GfK een enquête* uitvoeren naar de persoonlijke hygiène bij Belgen. Hetzelfde werd in december 2011**, bij de introductie van Geberit AquaClean douche-wc’s in ons land, ook al gedaan. De vergelijking tussen beide enquêtes leverde enkele verrassende en minder verrassende resultaten op.

Dat Belgen niet graag over hun gewoontes op het toilet praten, werd elf jaar geleden al duidelijk toen Geberit er een enquête naar deed. Ook nu nog blijven de persoonlijke details van ons toiletgebruik in de taboesfeer hangen. Uiteindelijk wist GfK in opdracht van Geberit 2.000 Belgen tussen 25 en 69 jaar te overtuigen om toch wat meer intieme details vrij te geven. Ook in andere Europese landen*** kregen de inwoners dezelfde vragen voorgeschoteld. Hieruit bleek al snel dat heel wat gewoontes rond persoonlijke hygiène nog steeds cultureel bepaald worden.

115 uur per jaar op de wc

Belgen spenderen gemiddeld 34 minuten per dag aan persoonlijke hygiène, dat blijkt uit de enquête. Niet zo heel veel als je weet dat onze Italiaanse vrienden daar gemiddeld 45 minuten per dag mee bezig zijn. Toch blijft persoonlijke hygiène, net zoals in 2011, prioritair. Voor het overgrote merendeel (87%) betekent dit proper zijn van kop tot teen. Daarnaast brengen we ook nog eens gemiddeld 19 minuten per dag in het kleinste kamertje door. Goed voor 115 uur per jaar of bijna vijf volle dagen! We kunnen ons toiletbezoek dus maar beter aangenaam maken. Terwijl in 2011 bijna de helft van de Belgen die tijd al lezend doorbracht, staat nu de smartphone op nummer één (43%) van tijdverdrijf tijdens het toiletbezoek. Opgevolgd door genieten van rust en stilte (32%), een boek of krant lezen (24%) en relaxen (18%). Die volgorde loopt in grote lijnen samen met de bezigheden in de andere Europese landen. Al zakt lezen in de meeste landen naar nummer vier, onder relaxen. Wat smartphonegebruik op het toilet betreft, staat Spanje op kop. Meer dan de helft van de Spanjaarden (54%) geef aan zijn of haar smartphone tijdens een toiletbezoek te gebruiken, Duitsers halen hun smartphone dan weer het minste vaak boven (34%).

Kleinste kamer zorgt voor grote ergernissen

En ook al brengen we – noodgedwongen – veel tijd door op het toilet, het is allesbehalve onze favoriete bezigheid. Zo blijven onaangename geurtjes nog steeds de grootste bron van ergernis bij het gebruik van het toilet (68% stoort zich er aan). En amper één derde van de ondervraagde (29%) voelt zich volledig proper na een toiletbezoek. 57% van de Belgen verkiest daarom al eens vochtige doekjes boven toiletpapier. Dit vooral om zich schoner te voelen en om hygiènische redenen, maar ook omdat het goed ruikt, zachter en handiger is. Meer dan twee derde (69%) van de respondenten denkt dan ook zich properder te voelen na een reiniging met water.

Douche-wc’s populairder

Japan is een van de landen waar douche-wc’s het vaakst voorkomen en waar een zachte reiniging met water zo vanzelfsprekend is (bijna 80% van alle Japanse gezinnen heeft een douche-wc). Nochtans werd de douche-wc dichter bij huis uitgevonden. Het was de Zwitser Hans Maurer die in 1957 voor het eerst een patent aanvroeg voor zijn hygiènisch toilet. De introductie van zijn douche-wc in de Zwitserse badkamers verliep matig. Toch hadden ze ook bij Geberit de voordelen van het reinigen met water al lang ingezien. Al sinds de jaren zeventig zijn ze bezig met het ontwikkelen van douche-wc’s en hebben er zo al bijna 45 jaar ervaring mee.

Tijdens de enquête werd er ook onderzocht hoe het na tien jaar gesteld is met douche-wc’s in ons land. De kennis errond is alvast aanzienlijk gestegen. Zo gaf de helft (50%) van de geïnterviewden aan een douche-wc te kennen, tien jaar geleden was dit nog maar 29%. Daarmee scoren we trouwens hoger dan het Europees gemiddelde dat op 43% geèindigd is. Ook meer Belgen overwegen de aankoop van een douche-wc tegenover tien jaar geleden (gestegen van 38% naar 53%). De belangrijkste reden voor de aankoop is de verbetering van de persoonlijke hygiène en het comfort en welzijn. Bij de meeste Belgen blijft vooral het financièle aspect het grootste struikelblok om zelf een douche-wc aan te schaffen. Zowel in Belgiè als in alle andere ondervraagde landen (behalve Italiè) zijn douche-wc’s desalniettemin de meest verkozen manier om zich met water te reinigen, ver vóór het bidet. Opvallend is dat Belgen anno 2022 meer geld aan een douche-wc willen uitgeven dan tien jaar geleden.

Minder ergernissen door meer comfort?

Heel veel van bovengenoemde ergernissen zouden gemakkelijk opgelost kunnen worden met een AquaClean douche-wc van Geberit. De Europese marktleider in sanitaire technologie biedt drie modellen van douche-wc’s aan, elk met meer of minder comfortfuncties (AquaClean Mera, AquaClean Sela en AquaClean Tuma). Alle modellen zorgen met hun gepatenteerde WhirlSpray-douchetechnologie voor een verzorgd, fris en aangenaam gevoel gedurende de hele dag. Stel je bovendien voor dat je toilet voorzien is van een geluidsarme geurextractie en een TurboFlush-spoeltechniek, waardoor ventilatie en wc-borstels onnodig worden. Met behulp van de bijbehorende afstandsbediening of een draadloos muurbedieningspaneel kies je in een handomdraai jouw eigen voorkeuren. Via één druk op de knop geniet je zo van een gevoel van volmaakte frisheid en hygiène.

Wist je trouwens dat een douche-wc door zijn technologie en design niet meer ruimte in beslag neemt dan een klassieke wc? En met de verwarmde wc-zitting laat Geberit je letterlijk én figuurlijk nooit meer in de kou zitten.

Zelf uittesten?

Nog niet helemaal overtuigd? Eén derde (34%) van de Belgen die een douche-wc in huis hebben, lieten zich overtuigen door er zelf eerst één uit te testen; in hotels, bij vrienden thuis of bij de sanitaire groothandel. Binnenkort kan dat ook in Meise, in de Geberit showroom, waar in april het gloednieuwe Geberit AquaClean belevingscentrum opent. Particuliere klanten kunnen daar elk model in volledige privacy testen. Tot dan?!

De douche-wc’s van Geberit AquaClean zijn verkrijgbaar bij de sanitaire groothandel.

www.geberit.be
www.geberit-aquaclean.be

* GfK Personal Hygiene and Wellbeing Belgium 2021, online enquête bij 2.086 Belgen
** GfK Personal Hygiene and Wellbeing Belgium 2011, online enquête bij 1.000 Belgen
*** Duitsland, Denemarken, Tsjechiè, Frankrijk, Italiè, Nederland, Spanje en Finland.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.