Gepubliceerd op 05.04.2023

Fnac Vanden Borre werkt sinds 2020 samen met Recycling Partners Belgium BV (“RPB”) om haar afval- en materialenbeheer in héél België te verduurzamen. Doelstellingen zijn ondermeer het reduceren van het restafval, het verhogen van recyclage scores en het terugdringen van het aantal transporten en de daarmee gepaard gaande CO2. Een logische volgende stap is de optimalisatie van de inzameling, afvoer en verwerking van EPS (‘Expanded PolyStyrene’, ook wel ‘piepschuim’ of ‘isomo’). Daarvoor slaat men nu de handen in elkaar met SOPREMA, specialist in waterdichting en isolatie. Zij zullen het EPS-afval inzetten als grondstof voor het vervaardigen van XPS isolatie (geëxtrudeerd polystyreen). 

Uitdagingen & doelstellingen 

Fnac Vanden Borre NV, moederbedrijf van zowel de FNAC als de Vanden Borre winkels in België, een toonaangevend bedrijf op de Belgische markt in de verkoop van audio, tv’s, multimedia en huishoudelektro , is steeds op zoek naar mogelijkheden om haar supply chain efficiënter en duurzamer te organiseren. Bij het ontpakkingsproces komen verschillende verpakkingen vrij die op een efficiënte manier dienen ingezameld, afgevoerd en verwerkt te worden. Eén van deze verpakkingsstromen is EPS, veelal gebruikt ter bescherming van de producten tegen schokken en mogelijke beschadigingen. Jaarlijks zamelt Fnac Vanden Borre tussen de 200-250 ton van dit zeer volumineuze materiaal in. De EPS is niet alleen afkomstig vanuit de winkels, maar vooral van de thuisleveringen, waarbij de vrijgekomen verpakking retour worden genomen. Vervolgens wordt het materiaal centraal ingezameld in drie van de vijf leveringsplatforms van Fnac Vanden Borre (in Nevele, Achêne, Sint-Truiden, Sint-Pieters-Leeuw en Willebroek). Tot voor kort werd het materiaal vanuit deze locaties los in zakken en onbehandeld afgevoerd naar de verwerker, waardoor het noodzakelijk was om 7 tot 10 volle vrachten per week af te voeren om de operationele continuïteit te garanderen. Daar moest verandering in komen….

Compacteren & lokale verwerking 

Het verbeterproces startte met de beslissing om de EPS centraal te compacteren vooraleer het wordt getransporteerd. Het collecteren van de EPS op 1 locatie kon worden gerealiseerd door het beschikbare volume op te vullen van reeds bestaande interne transporten tussen de verschillende leveringsplatforms en DC’s van Fnac Vanden Borre. In haar site te Willebroek werd een industriële EPS-compactor geplaatst, welke het volume tot 30:1 verkleint. De machine produceert EPS briketten die worden opgestapeld op palletten en vervolgens per volle vracht worden afgevoerd, waardoor er gemiddeld 400 ritten per jaar worden uitgespaard, wat overeenstemt met 27.033,60 kg CO2.

Vervolgens wordt de EPS afgevoerd naar de site van SOPREMA te Tongeren, waar het ingezet wordt als grondstof voor de productie van XPS-isolatie die voornamelijk bestemd is voor de Belgische markt. Een lokale, circulaire oplossing pur sang. XPS is op haar beurt dan ook weer recycleerbaar en daardoor een uitstekend isolatiemateriaal voor circulaire bouwprojecten.

Tot slot zijn RPB en SOPREMA in heel België ook een partnership gestart om afval- en materialenbeheer te verduurzamen, zodat de hele keten mee onder de loep wordt genomen.

Dimitri Hendrikx, Sourcing Manager Second Life Materials North Europe bij SOPREMA, vult aan: “Het plaatsen van de compacteer-installatie op de site van Fnac Vanden Borre is een investering in de toekomst. Omdat het piepschuim dicht bij de bron wordt gecompacteerd, is ook de hele logistieke keten errond efficiënt en besparen we heel wat vrachtverkeer. Niet alleen werd er een efficiënte oplossing voor de EPS-reststroom geboden aan Fnac Vanden Borre, Soprema is de komende jaren ook verzekerd van een constante flow aan zuiver EPS voor recyclage. Dit geeft onze recycling plant in Tongeren een basis aan hernieuwbare grondstoffen voor de productie van circulaire XPS-isolatie voor de lokale markt, en wordt de inzet van virgin grondstoffen beperkt. Het vergt een verandering van mentaliteit om afval te zien als een grondstof. Door een uitgebreide demonstratie van onze recycling plant, waar we EPS recycleren tot nieuwe basisgrondstof voor onze XPS-isolatie, zijn we erin geslaagd om dit project samen met RPB te implementeren.”

Stijn Smetsers, Partner bij Recycling Partners Belgium BV, sluit af: “Door Fnac Vanden Borre en Soprema in alle transparantie met elkaar in contact te brengen, realiseren we niet alleen een sterke, lokale circulaire oplossing, maar ook CO2-reductie, betere materiaal valorisatie en logistieke kostenbesparingen. Dat is wederom een bewijs dat verduurzaming van het afval- en materialenbeheer ook economisch rendeert.”

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.