Gepubliceerd op 15.05.2019

Van 21 tot en met 27 september vindt het Festival van de architectuur (F/a) plaats, een tweejaarlijks initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Het epicentrum van het festival is dit keer de stad Gent. Het programma werd vandaag voorgesteld in het Kunstencentrum Vooruit, dat na jaren van renovatie en uitbreiding werd ingehuldigd.

Centraal in deze editie van het Festival van de architectuur staat het thema ‘Verbind de stad’. Architectuur heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen, zo luidt het. Tentoonstellingen, performances, workshops en lezingen tonen tijdens het F/a dat we in de stad van morgen niet alleen dichter bij elkaar zullen wonen, maar ook creatiever met minder ruimte zullen moeten omgaan. Negen studenten uit de architectuur, stedenbouw en ingenieur-wetenschappen vormden een curatorenteam en selecteerden een honderdtal opmerkelijke gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel die voor hen verbinding ademen. Die gebouwen openen de deuren op zondag 22 september, de eigenlijke Dag van de architectuur (D/a).

Het Kunstencentrum Vooruit, een beschermd monument in de dense Gentse binnenstad, werd de afgelopen zeven jaar gerenoveerd en uitgebreid door een ontwerp- en bouwteam rond Dial architects. Er werd een fietsenparking, een buitenbar- en terras en een nieuwe toegangszone gebouwd. De nieuwe inkomzone bevat een overdekt plein voor publieke activiteiten, een nieuwe ticketbalie en de ‘Snoepwinkel’, het pand naast de Vooruit waar vroeger Snoepwinkel Temmerman huisde maar voortaan dienstdoet als open atelier voor kunstenaars, doeners en denkers. “Ik heb in deze omvangrijke en complexe verbouwing een complementair, hedendaags karakter aan het monument trachten te geven, met de focus op daglicht, geometrie en kleur. Maar ik heb door het integreren van groen en natuur en het creëren van een publieke buitenruimte vooral ook een actueel en relevant thema kunnen toevoegen: dat van het verbinden”, aldus Geert Pauwels van Dial architects.

www.festivalvandearchitectuur.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.