Gepubliceerd op 24.07.2021 | Tekst: Eline Dehullu

Voor de derde keer organiseert het Vlaams Architectuurinstituut het tweejaarlijkse Festival van de architectuur (F/a), met wandelingen, workshops, tentoonstellingen en lezingen over architectuur. Van donderdag 14 tot zaterdag 16 oktober is Oostende de uitvalsbasis. Op de Dag van de architectuur (D/a), zondag 17 oktober, zijn in heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen te bezoeken.

Waarom is het belangrijk dat onze leefomgeving goed ontworpen is? Wat betekent dat, ‘een goed ontworpen leefomgeving’? Op deze vragen tracht het Festival van de architectuur aan een breed publiek een antwoord te bieden. Meer specifiek staat dit jaar deze vraag centraal: hoe kan architectuur op de uitdagingen van onze snel veranderende wereld inspelen? Door de ecologische en economische uitdagingen waarmee we vandaag op wereldschaal worstelen, en door de klimaatverandering en exponentiële groei van de wereldbevolking, wordt de vraag naar andere vormen van wonen, werken en leven steeds groter. De roep om verandering klinkt steeds luider. De architectuur- en bouwpraktijk is mee aan het evolueren met die vraag naar verandering (zie A+287 Practices of Change).

Onder de titel ‘In transit’ laat het festival ontwerpers aan het woord die als spilfiguur fungeren in deze processen van maatschappelijke verandering: architecten die omgevingen ontwerpen waar wonen en productie meer met elkaar verweven zijn, en zorginstellingen waar de patiënt centraal staat. Ontwerpers die een invulling geven aan leegstaande panden door tijdelijk gebruik en zo de hele wijk nieuw leven inblazen, straten ontharden ten gunste van meer water en groen, en stadslandschappen creëren waar windmolens en waterbuffers een plaats krijgen.

Beeldend kunstenaar en architect Max Kesteloot neemt je bijvoorbeeld mee op een avondwandeling langs verloren plekken, Marc Dubois vertelt over een halve eeuw Oostende, en de theatermakers Gezusters Hirngespinst timmeren samen met je kinderen aan de wereld van morgen. In kunstencentrum Kaap vindt een debat plaats over de grote uitdagingen waar we voor staan. En tijdens een internationaal colloquium gaan sprekers zoals Teddy Cruz, Rotor, John May, antropologe Ruth Soenen en Peggy Totté dieper in op de stad Oostende als casus voor het veranderende klimaat, de (binnenlandse) migratie en ons koloniale verleden.

Op de Dag van de architectuur kun je in Vlaanderen en Brussel een aantal projecten bezoeken die elf master- en doctoraatsstudenten van verschillende universiteiten selecteerden. Zij traden samen op als het curatorenteam. Om het thema behapbaar en concreet te maken, hanteerden ze subthema’s als leidraad om hun lijst van projecten op te stellen. Een van de belangrijkste thema’s was circulaire architectuur en het hergebruik van materialen. Onder meer de productiehal van BC Architects in Brussel (A+287), het woon-zorgcentrum De Drie Platanen ontworpen door Bovenbouw in Oostende (A+283), de Tuinen van Stene – het eerste Belgische stedelijke landbouwpark in Oostende (A+287) –, en het Leietheater in Deinze, een realisatie van Trans en V+ (A+285) zullen op die dag open zijn voor het publiek. Het volledige programma vind je op de website van het Festival.

Festival van de architectuur 2021
When: 14 – 18 october 2021
Where: Ostend, Flanders, Brussels
Info and tickets: festivalvandearchitectuur.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.