Gepubliceerd op 22.04.2021 | Tekst: Lisa De Visscher

De 16e editie van Europan, de Europese wedstrijd voor jonge architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, is deze maand gelanceerd. Tot 17 september kan je een project indienen voor één van meer dan 40 sites in tal van Europese landen. Olivier Bastin, President van Europan Europe, licht de drie Belgische sites toe.

Wat is Europan?

Europan is een Europese organisatie die 30 jaar bestaat en die om de twee jaar een ideeënwedstrijd uitschrijft voor jonge architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, om hen de kans te geven toegang te krijgen tot overheidsopdrachten. Deze wedstrijd is ook bedoeld om in te spelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen en elke Europan-editie bouwt voort op de lessen die zijn geleerd uit de vorige editie. Het thema van editie 16 is ‘Living Cities ’, met de nadruk op de pandemie en het klimaatvraagstuk. In heel Europa zijn meer dan 40 sites beschikbaar waarvoor jonge architecten een project kunnen voorstellen die verband houden met dit thema.

Over welke sites gaat het in België?

Voor het eerst in meerdere jaren stelt België drie sites voor, in elk van de drie gewesten. In Vlaanderen, in Aalst, ligt de site in een voormalig industrieel gebied aan de Dender en maakt deel uit van een bestaand masterplan ontwikkeld door ORG. Daar lopen vandaag al meerdere vastgoedprojecten, maar de inzet blijft actueel: de relatie van de site met het water en de natuur.

In Brussel wordt de herbestemming van het CIVA voorgesteld dat over enkele jaren naar Kanal verhuist. Het gebouw is pas 30 jaar oud, een visie op recent erfgoed dringt zich op. Vooral omdat het vlak naast het Vivaqua-waterreservaat en het Solvay-park ligt met een interessante flora en fauna, die jonge ontwerpers zullen dwingen na te denken over de relatie tussen stad en natuur.

De derde site bevindt zich in Namen, in een militair domein. Het was een opleidingsterrein voor soldaten met allerlei militaire infrastructuur zoals enorme hangars die ondertussen overwoekerd zijn door de natuur.

Hoe verloopt de wedstrijd?

Europan is een open wedstrijd. Na de registratie van hun aanvraag kunnen de ontwerpers hun projecten indienen voor 17 september 2021. Een internationale jury zal de winnaars selecteren in twee fasen in oktober en december 2021. De drie bouwheren – de SAU voor Brussel, het Stadsontwikkelingsbedrijf de Aalst en de dienst territoriale ontwikkeling van de stad Namen – zullen de winnaars vervolgens de opdracht geven voor een masterplan of een haalbaarheidsstudie.

Meer informatie en registratie op:
www.europan-europe.eu

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.