Gepubliceerd op 22.10.2020 | Tekst: Pieter T’Jonck

‘L’ autre’ is een bundel van negen eerder gepubliceerde en drie recente kortverhalen van architect/auteur/kunstenaar Wim Cuyvers. Ze bieden een verhelderend inzicht in Cuyvers’ denkwereld.

Al toen hij nog full time architect was, schreef Wim Cuyvers verhalen die zijn gebouwde oeuvre in perspectief plaatsten, figuurlijk dan toch. Die verhalen spelen zich af op onooglijke plekken, van het portaal aan de schoolpoort tot een verwaarloosd pad tussen woningen in een verkaveling of een kerkhof. De personages die er hun toevlucht zoeken zijn even onooglijk. Eenzelvige kinderen, oude mensen op de dool, delinquenten of hun bewakers, kortom: mensen in de marge.

Je ziet de wereld door hun ogen, vanuit hun gedachten. Een radicaal subjectief perspectief. Maar het moment is belangrijk: de personages beleven telkens weer een moment van grote innerlijke of fysieke nood dat hen onherroepelijk markeert. Een ‘point of no return’ dat vaak dramatisch afloopt met een moord, een zelfmoord of een moment van transgressie.

Dat heeft alles te maken met de opvatting die Cuyvers huldigt over het begrip ‘publieke ruimte’. Voor hem is dat niet de ruimte van winkelwandelstraten, pleinen en shopping malls, maar de onbeheerde restruimte. Ongeacht cultuur of leeftijd herkennen mensen zo’n plekken intuïtief als de plaats waar ze hun nood kunnen lenigen.

Door jarenlang onderzoek kwam Cuyvers tot de conclusie dat zo’n plekken steeds weer voldoen aan dezelfde parameters. Zo’n ruimtes, besluit hij, laten meer dan woorden een existentiële communicatie toe, gebaseerd op de erkenning dat het bestaan eindigt in de dood en dus fundamenteel zinledig is. Maar toch geleefd wordt.Het is een boodschap die Cuyvers al vaak op grote weerstand kwam te staan, maar uiterst belangwekkend blijft.

Wim Cuyvers: L’autre
Frans Masereel Centrum, 2020
240 pagina’s, niet geïllustreerd, 19,4 x 14,5, paperback, Nederlands
ISBN: 97899492707031
€18,00

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.