Gepubliceerd op 19.11.2020 | Tekst: Pieter T'Jonck

RE-ST Architecten -Dimitri Minten, Tim Vekemans en Bob Van Abbenynen- vallen meteen met de deur in huis in het boek ‘Wanderspace/zwerfruimte’: ‘’Het meest duurzame gebouw is dat gebouw dat je niet moet bouwen’, staat wit op zwart te lezen op het schutblad. Het hele boek is een uitwerking van deze stelling.

Het begint met een voorwoord door voormalig Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck, die herhaalt dat we dringend moeten ophouden ‘junkspace’ te produceren. Die vraag was de motivatie voor Minten en Vekemans om hun eigen kantoor op te richten, met de uitdrukkelijke opzet om niet enkel te bouwen, maar vooral eerst na te denken over zin en onzin daarvan. Dat onderzoek spitste zich toe op ‘Zwerfruimtes’: gebouwen die onderbenut blijven omdat nieuwbouw altijd zoveel gemakkelijker en beter lijkt.

Historica en journaliste Tine Hens documenteert het verhaal van RE-ST omstandig. Ze heeft een vlotte en scherpe pen, maar moet zich naar het einde van het essay wel in bochten wringen om uit te leggen hoe  de uitbreiding van het Designmuseum Gent past in een strategie van ‘niet bouwen’. Een beeldessay van performance-dichter Jee Kast documenteert een tentoonstelling in De Singel in 2018. Koffiekopjes stonden er symbool voor de zwerfruimte om ons heen. Het boek sluit af met essays van Roel De Ridder, onderzoeker aan o.m. de UHasselt en ‘fellow traveller’ van RE-ST, en Jee Kast.

Het klinkt misschien vreemd, voor een boek dat het toch wil hebben over ‘minder hebben’, dat deze uitgave toch vooral een hebbeding is. Deze hardcover heeft exact de maat van een baksteen. Op voor- en achterplat zijn drie cirkels doorgedrukt, die de grijpgaten suggereren. Snee, rug en cover hebben allemaal dezelfde roestbruine kleur. Het maakt de lectuur van het boek er niet meteen eenvoudiger op, maar het is wel prachtig.

RE-ST: Wanderspace / Zwerfruimte
Texts by Tine Hens, Roel de Ridder, Leo van Broeck, Jee Kast
RE-ST & Nai010, 2020
336 pagina’s, geïllustreerd, 21 x 10 cm, hardcover, Nederlands/Engels
ISBN: 9789462085893
€29,95

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.