Gepubliceerd op 01.10.2020

Met een debatdag in Kanal-Centre Pompidou komt er op woensdag 7 oktober een vervolg aan de in mei gelanceerde projectoproep “Desired Spaces”. De open call, een initiatief van de drie Belgische architectuurinstellingen ICAVAi en CIVA, maakte gebruik van de huidige crisis om mogelijke toekomstscenario’s voor de gebouwde en niet-gebouwde omgeving te sprokkelen. 180 inzendingen, een reeks in Le Soir) en een zomer van reflectie later bouwen we graag verder op dit inspirerend elan.

In het kader van de Brusselse archiweek gaat Desired Spaces een volledige dag in de diepte maar dan wel op een vrije, open manier. Met de ingezonden projecten en de thema’s die naar voor kwamen in het achterhoofd, debatteren we over mogelijke toekomsten met mensen die dat wel vaker doen. Chloé Salembier en Jean-Didier Bergilez beschouwen de plaats van de mens in de stad, Maya Van Leemput en Lieven De Cauter kijken naar de stad van de (verre en minder verre) toekomst met een filosofisch-futuristische bril, Léone Drapeaud van Traumnovelle en Olivier Servais gaan dieper in op de representatie van de droom, Bas Smets start bij de ecosystemen. En Pieter T’Jonck zoekt als moderator door de bomen het bos. De debatten zijn toegankelijk voor het publiek en worden live gestreamd via de social mediakanalen van ICA, Vai, CIVA en Urban.

De droom moet in de gedachtenwissels een centrale plek krijgen: reflecteren over hoe onze (publieke) ruimte anders kan en hoe we onze manier van leven erop afstemmen (of omgekeerd). We zijn benieuwd naar hoe onze gasten hier tegenover staan en hoe ze, in hun respectieve domeinen, het afgelopen halfjaar hebben ervaren. Beelden, reflecties en thema’s die uit de open call komen kunnen een bron van inspiratie en voedingsbodem voor het debat vormen. De maakbaarheid van de stad, het dematerialiseren van de ruimte, de verschillende ecosystemen, utopie versus dystopie, de toekomst, de plaats van de mens, de verbeelding van de droom, … het zijn allemaal concepten of ideeën die terugkomen in de inzendingen, die je terugvindt op www.desiredspaces.be.

Programma

(FR) / 10:00 > 10:45 / Léone Drapeaud (Traumnovelle) x Olivier Servais
(FR) / 11:15 > 12:00 / Chloé Salembier x Jean-Didier Bergilez
(NL) / 13:30 > 14:15 / Maya Van Leemput x Lieven De Cauter
(NL) / 14:45 > 15:30 / Bas Smets x Guest

Gratis deelname – inschrijving verplicht 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.