Gepubliceerd op 08.09.2021 | Foto's: Luca Cioci

Van 22 mei tot 21 november treft u het Belgische verlichtingsmerk Delta Light aan op de 17de internationale architectuurtentoonstelling van de Biënnale van Venetië, de hoogmis van hedendaagse architectuur. Met het thema ‘Resilient Communities’ trekt het Italiaanse paviljoen voluit de kaart van duurzaamheid. Delta Light werd geselecteerd als exclusieve verlichtingssponsor voor het paviljoen, met verlichtingsoplossingen geselecteerd om de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder te reduceren.

Veerkrachtige gemeenschappen

Het Italiaanse paviljoen is gevestigd in de Tese delle Vergini in Arsenale, samen met de Giardini della Biennale een van de locaties van de architectuur- en kunsttentoonstellingen van La Biennale di Venezia. De tentoonstelling ‘Resilient Communities’ is gecreëerd in opdracht van het Italiaanse Ministerie van Cultuur – Directoraat-generaal voor Hedendaagse Creativiteit en is gecureerd door architect en professor Alessandro Melis.

‘Resilient Communities’ behandelt dringende hedendaagse klimaatkwesties. De effecten van de klimaatverandering, zoals op emigratie en gezondheid, staan centraal in de tentoonstelling. Zo heeft stadsplanning een belangrijke invloed op CO2-emissies en op de frequentie en de kracht van extreme weersverschijnselen. In de expositie wordt de cruciale rol van de architect in dat proces onderzocht.

Harmonieuze, duurzame ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met het oplossen van de klimaatcrisis, die vooral de kwetsbaarste gemeenschappen treft. De expositie verkent de mogelijkheden om transformatie van die gemeenschappen te bevorderen en om te bepalen wat de architecturale scenario’s voor een duurzame toekomst zijn.

Een circulair designconcept

Het designconcept is een realisatie van de architectuurpraktijken Heliopolis 21, opgericht door curator Alessandro Melis, en de Florentijnse studio ARX. Het paviljoen presenteert niet alleen een expositie over duurzaamheid, ook de inrichting belichaamt dat concept. De doelstelling voor het design was een resultaat met minimale milieu-impact.

Om dat doel te bereiken zijn componenten hergebruikt van de meeste recente tentoonstelling in het Italiaanse paviljoen, tijdens de Biennale Arte van 2019. Die filosofie werd doorgetrokken doorheen het hele designconcept, tot en met de verlichting. De geselecteerde led-armaturen van Delta Light zijn niet alleen energiezuinig, het gaat ook om hergebruikte toestellen. Zo wordt de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder gereduceerd.

Een web van verlichting

 De verlichting van het Italiaanse paviljoen puurt haar inspiratie uit het verhaal van curator Alessandro Melis. Het lichtplan, gecreëerd door Heliopolis 21 en ARX, symboliseert een web van relaties, kansen en perspectieven. Het concept is vertaald in een opstelling met architecturale verlichting van Delta Light, waaronder constellaties van Superloop-lichtcirkels, profielen met Spy-spotlights en tubulaire armaturen uit de XY180-collectie.

De activiteiten van Delta Light zijn nauw verbonden met waarden als duurzaamheid, individuele gezondheid en milieubescherming, en daarom worden deze kwesties behandeld als bedrijfswaarden en -prioriteiten. Het bedrijf werd al beloond met duurzaamheidsawards als Lighting For Good Awards in zowel 2019 als 2020 en het ontving de zilveren medaille van de duurzaamheidsmonitor Ecovadis.

CEO Jan Ameloot bevestigt: “Duurzame innovatie is een essentieel onderdeel van de activiteit van Delta Light: we blijven ernaar streven om onze interne processen en producten efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Het verlichtingsontwerp van het Italiaanse paviljoen vertelt dat verhaal.”

www.deltalight.com

Over Delta Light

Sinds de oprichting in 1989 is Delta Light een marktleider en gangmaker in architecturale verlichting. Dankzij innovatieve verlichtingsconcepten creëert Delta Light een subtiele mix van architectuur, technologie en design, waardoor het de perfecte keuze is voor projecten in het top- en middensegment: residentieel en retail, horeca, kantoren, galerijen, musea en openbare gebouwen.

Over Alessandro Melis & Heliopolis 21

Alessandro Melis is een Italiaanse architect en hoogleraar architectuurinnovatie aan de universiteit van Portsmouth (UK) en directeur van de Cluster for Sustainable Cities. Onlangs is een monografie van zijn werk gepubliceerd, getiteld ‘Alessandro Melis Utopic Real World’.

In 1996 richtte hij het bekroonde architectenbureau Heliopolis 21 op. Het SR1938-gebouw in Pisa, het Stella Maris-instituut in Pisa, Fonte Mazzola in Peccioli en de uitbreiding van de Trentino-beurshallen behoren tot de bekendste projecten van Heliopolis 21.

Over ARX

Het multidisciplinaire bureau ARX is opgericht door directeur Paolo Di Nardo in Florence, Italië. De studio is actief op het gebied van ontwerp, engineering, management en onderzoek in de architectuur. ARX verenigt een team van creatives, onderzoekers en professionals op het gebied van architecturaal en stedenbouwkundig ontwerp, visuele communicatie en publishing, die talrijke prijzen en onderscheidingen hebben gewonnen.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.