Gepubliceerd op 01.06.2022

De Belgian Building Awards 2022 werden op 24 mei uitgereikt op de vakbeurs Batibouw. Deze prijs huldigt de realisaties van architecten en exposanten. Er werden vier prijzen uitgereikt: Rookie of the Year, Groepswoningbouw, Herbestemming en Pioneer Award.

Het project Straf!, ontworpen door a2o in samenwerking met aac architecture, is de winnaar van de herbestemming prijs. Het vestiairegebouw van de voormalige mijnsite in Beringen kreeg een tweede leven als kleuter- en basisschool. In het ontwerp is uitgegaan van een maximale expressie van het bestaande gebouw. Ruimtelijk en fysiek worden er verbindingen gemaakt binnen de bestaande structuur. Er wordt een intelligent groeiscenario voorgesteld voor zowel de school als de buitenaanleg. De renovatie dient met gepaste eenvoud het pedagogische project. Dit project werd eerder al eens in de kijker gezet in een artikel van Pieter T’Jonck, gepubliceerd in A+292 Oversize: Adaptive Reuse.

De Korenbloem in Kortrijk, een project van Studio Jan Vermeulen in samenwerking met Tom Thys Architects, won de prijs voor groepswoningbouw. De Korenbloem biedt nieuwe cohousingmodellen voor jongeren met vroeg beginnende dementie en ouderen met een beroerte-gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis, en combineert dit met een gedeelde sociale infrastructuur en ruimtes die open gesteld kunnen worden voor de buurt. De ontwerpers benaderden deze zorgvoorziening in de eerste plaats als een ‘woon’-project, waarbij de behoeftes van de bewoner centraal staan en het contact met de maatschappij behouden blijft. Dit project kan je ook terugvinden in het nummer A+283 Care.

De jury kende de Rookie of the Year toe aan Laura Muyldermans. In haar praktijk werkt de Brusselse architect Laura Muyldermans hoofdzakelijk vanuit conversaties en uitwisselingen met diverse gespreksgenoten. Ze verbreden een blik, bepalen nieuwe keuzes en creëren mogelijkheden. Dit vertaalt zich in uiteenlopende interventies of gebouwen die de gebruikelijke ervaring van wat voorhanden is op een eenvoudige wijze aanscherpen of bevragen. De afgelopen jaren publiceerde A+ twee projecten van Laura Muyldermans: het Geraard-project in Gontrode, waarvoor ze samenwerkte met Arian Schelstraete (A+292 Oversize: Adaptive Reuse); en het Actiris-project in Brussel, in samenwerking met LDSRa (A+284 Belgium : The Next Generation !)

Het Antwerpse bureau RE-ST is de winnaar van de Pioneer Award, omwille van hun kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons nog rest. Het meest duurzame gebouw is dat gebouw dat niet gebouwd moet worden. Dat is het uitgangspunt van dit architectuur- en onderzoeksatelier. Door uit te gaan van de maximale ruimtelijke opportuniteiten van het bestaande patrimonium vindt RE-ST antwoorden op ruimtelijke vragen zonder nieuwe ruimte in te nemen. Het boek “Wanderspace/zwerfruimte“, dat het bureau in 2020 heeft gepubliceerd, is een uitwerking van deze stelling. Het Antwerpse bureau werkt momenteel aan de uitbreiding en renovatie van het Design Museum Gent, in samenwerking met Carmody Groarke en Trans. Kom meer te weten over dit project in het nummer A+285 Museums of door de lezing van Carmondy Groarke in Bozar te herbekijken.

Tot slot werd de Product Innovation Award toegekend aan het Zero Energy Pool van Leisure Pools, een systeem waarbij het zwembadwater als thermische buffer fungeert bij overcapaciteit van de zonnepanelen.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.