Gepubliceerd op 18.06.2024 | Foto's: Séverin Malaud

De monografische tentoonstelling Dispositions, gewijd aan het werk van het Brusselse architectenbureau AgwA, die vorig jaar getoond werd in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) te Brussel zal van 5 juli tot 17 augustus te zien zijn in de Architektur Galerie in Berlijn.

AgwA werd tussen 2003 en 2006 in Brussel opgericht door Harold Fallon, Benoît Vandenbulcke en Raphaël Cornelis (tot 2008). Benoît Burquel sloot zich aan bij AgwA in 2017, gevolgd door Hélène Joos en Nicky Vancaudenberg in 2023. AgwA ontwerpt eenvoudige, precieze en functionele architectuur die toelaat dat het gebouw toegeëigend wordt aan diens gebruikers en die aangepast kan worden in de loop der tijd. De architectuur van AgwA gaat uit van een maatschappelijk engagement met betrekking tot de huidige sociale en ruimtelijke urgenties en dat uit zich zowel op contextueel, structureel, economisch als ecologisch vlak.

De tentoonstelling belicht het veelzijdige concept “disposition” binnen het werk van AgwA aan de hand van drie voltooide projecten in België: CHAPEX; de renovatie van het Palais des Expositions in Charleroi, in samenwerking met jdviv (Jan De Vylder en Inge Vinck); ECAM; de transformatie van een voormalige ingenieursschool in Sint-Gillis en SERAING; een voetgangers- en fietsersbrug in Seraing die ook dienst doet als openbare ruimte en twee wijken en het treinstation opnieuw met elkaar verbindt. Deze projecten worden in de tentoonstelling gepresenteerd via verschillende media en bieden een kijkje in AgwA’s architecturaal denk- en creatieproces. Een interview met de architecten, tekeningen, maquettes en foto’s tonen hun aanpak en weerspiegelen het hedendaagse Belgische architectuurlandschap – diens ruwheid en speelsheid.  De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de maatschappelijke en culturele relevantie van hun architectuur.

De tentoonstelling Dispositions maakt deel uit van de reeks monografische tentoonstellingen rond Belgische architectenbureaus die A+ Architecture in Belgium sinds 2019 organiseert in samenwerking met Bozar.

https://en.architekturgalerieberlin.de/exhibitions/agwa/

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.