Gepubliceerd op 26.02.2018 | Tekst: Gitte Van den Bergh

Met zijn in essentie eenvoudige, maar gedetailleerde ontwerpen kent Johannes Norlander een groeiend succes in thuisland Zweden. Momenteel realiseert hij zijn eerste grootschalige project in het buitenland, HÅVN, binnen de stadsontwikkeling Nieuw Zuid in Antwerpen. Op 6 maart verwelkomen we Johannes Norlander voor een lezing in BOZAR.

Gefascineerd door objecten, en het ontwerpen ervan, beseft Johannes Norlander al op jonge leeftijd dat hij architect wil worden. Hij brengt enkele zomers door in de fabriek van Saxi, het bedrijf van zijn vader dat verticale scheidingswanden produceert. “Wellicht is daar de interesse voor het technische en de praktische kant ontstaan”, zegt Norlander. Voorbeelden vindt hij bij de Zweedse architect Johan Celsing, in het brutalisme van onder anderen Juliaan Lampens en in het algemeen bij Zwitserse en Scandinavische ontwerpen. Wat zij gemeen hebben, is een no-nonsense-instelling, goed vakmanschap, en het werken met wat voorhanden is om tot een functioneel plan te komen.

Meteen na zijn studies architectuur en grafisch ontwerp start de gedreven Johannes Norlander in 2004 zijn zaak. De eerste jaren betreft dit voornamelijk kleinschalige opdrachten zoals meubilair en interieurs, die hij alleen of in samenwerking met onder meer Asplund en Hay realiseert. Op deze kleine schaal voelt hij zich vrij in het ontwerpen, en gaat voornamelijk intuïtief te werk. Elk meubel of object herbergt een gevoel, vormgegeven naar een herinnering die voor hem de essentie van het object uitmaakt. Ondertussen bestaat zijn portfolio uit een breed scala aan projecten, en op grotere schaal ziet hij zich dan ook genoodzaakt minder formalistisch te werk te gaan: “Op een bepaalde manier geldt dat hoe groter, hoe saaier het wordt, omdat er dan meer praktische zaken en wetten een rol spelen.”

Wilt u verder lezen? Het artikel wordt gepubliceerd in de bezoekersgids die de avond van de lezing beschikbaar zal zijn!

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.