Gepubliceerd op 25.09.2020 | Tekst: Pieter T’Jonck

Piet Chielens van ‘In Flanders Field Museum’, Ieper, verzocht Philippe Viérin in 2019 om zijn gedachten te laten gaan over de wederopbouwarchitectuur. Niet alleen omdat Viérin één van de zaakvoerders is van noAarchitecten, het bureau dat het kenniscentrum van dat Museum inrichtte. Viérin is ook de laatste in een viergeslacht van architecten. Zijn overgrootvader, Jos – nota bene een ingeweken Italiaan uit de streek van Aosta – was heel nauw betrokken bij die wederopbouw.

Op het eerste gezicht waaieren Viérins gedachten zo’n beetje alle kanten uit: hoe hij het vak leerde en hoe zijn voorvaderen dat deden, de discussies over generaties heen, de archieven van vroeger maar ook de manier waarop zijn eigen bureau nu omgaat met monumenten.

Geleidelijk rijst daaruit wel een beeld op van de manier waarop Viérin denkt over restauratie, geschiedenis en vernieuwing in termen van authenticiteit en ambacht. Zeer behartenswaardig. Mooie recente en historische foto’s en een uitgelezen vormgeving voegen extra kwaliteit toe aan deze kleine, maar fijne uitgave.

Plaats / Place
Auteur: Philippe Viérin
Uitgever: Public Space, Mechelen, 2020
Fotografie: Stijn Bollaert
Vormgeving: Casier/Fieuws
ISBN NL: 9789491789236
ISBN EN: 9789491789243
Verkoopprijs: 30 €
publicspace.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.