Gepubliceerd op 12.05.2020

“Architectuur ontwerpen waar elk onderdeel noodzakelijk is. Niets meer, maar ook niets minder”

De Belgische architectuurwereld reageert bedroefd op het nieuws van het plotse overlijden van de architect Christian Kieckens.

Kieckens studeerde af in 1974 aan het Hoger Sint-Lucasinstituut in Gent en behoort daarmee, samen met Paul Robbrecht, Hilde Daem, Marie-José Van Hee en Marc Dubois, tot de beroemde ‘generatie 74’, die in de daaropvolgende jaren het Vlaamse architectuurlandschap grondig hertekende. Hij was in 1983 mede-oprichter van de Stichting Architectuurmuseum in Gent en actief lid tot 1992.

Naast een bloeiende carrière als architect gaf hij ook les aan verschillende onderwijsinstellingen zoals de Artesis Hogeschool Antwerpen en de Masteropleiding Architectuur in Maastricht. In 2014 en 2015 was hij ad interim hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+.

Het werk van Kieckens stond centraal in de tentoonstelling Het Huis. De mentor. Het archief. die plaatsvond in het Vlaamsarchitectuurinstituut in 2016.

Architectuur betekende voor hem veel meer dan enkel het bouwen van huizen, het was een manier van leven. Zijn carrière leest als een eeuwige zoektocht naar de interactie tussen woord en beeld, theorie en geschiedenis, verbeelding en gebruik. Dit contrasteert met de visuele eenvoud in veel van zijn ontwerpen.

Zijn overlijden betekent een groot verlies voor de Belgische architectuurcultuur. Christian Kieckens werd 69 jaar.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.