Gepubliceerd op 06.06.2023 | Foto's: DATA4BIM

De AEC-sector (Architecture, Engineering en Construction) ondergaat een ingrijpende digitale transformatie. Deze is enkele decennia geleden begonnen en heeft gevolgen gehad op de instrumenten en methoden gebruikt voor grafische productie, op zoek naar snelheid en realisme. Vandaag is de digitale transitie geformaliseerd in de bouwsector (Agence du Numérique, Wallonië, 2022). Het is dus structureler en heeft een impact op de creatie- en organisatieprocessen van architecturale en stedelijke projecten. Deze verandering wordt verklaard door de ontwikkeling van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van architecturale, stedelijke en technische gegevens (informatie).

Slechts 20% van de Belgische professionele structuren verklaart vaak gebruik te maken van BIM-modelleringsinstrumenten (Architectenraad van Europa, 2022). Ontwerp- en architectenbureaus en bouwbedrijven hebben dus aangepaste opleidingen nodig om hun werknemers te sensibiliseren en op te leiden tot het maken van digitale maquettes (BIM-modellen).

Op de hoogte van deze uitdagingen, hebben UMONS, Condorcet, HEH en ULB, via de Université Ouverte de la Fédération Wallonie Bruxelles, hun krachten gebundeld om een certificaat op te zetten dat is aangepast aan de behoeften van degenen die betrokken zijn bij ontwerp, engineering en bouw, en om het opleidingsaanbod in de agglomeratie van Charleroi en de provincie Henegouwen te vergroten. De opleiding beoogt de ontwikkeling van vaardigheden in het maken van digitale maquettes in antwoord op specifieke BIM-doelstellingen. Het DATA4BIM-certificaat biedt een opleiding van 20 studiepunten, georganiseerd in drie modules die worden gegeven door onderwijzers met uitgebreide Europese expertise op het gebied van BIM (Building Information Modeling).

Na afronding van dit certificaat zullen de kandidaten in staat zijn om:

  • Een globaal begrip te hebben van de rol van BIM in de AEC-sector (Architecture, Engineering and Construction);
  • Een BIM-protocol te analyseren en te gebruiken als leidraad voor het ontwikkelen van digitale maquettes modelleerpraktijken;
  • Ten minste één BIM-georiënteerde semantische modelleringstool (Revit/ArchiCAD) te beheersen;
  • Ontwerp- en/of constructiegegevens te integreren in digitale maquettes volgens BIM-normen;
  • Met digitale maquettes gegevens te interageren en conventionele en interactieve representatiemedia (2D, 3D) te genereren.

Het certificaat is bedoeld voor professionals uit de AEC-sector die digitale maquettes ontwerpen, gebruiken en wijzigen. De cursussen worden op het einde van de week (vrijdag en zaterdag) georganiseerd om aan te sluiten bij het werkschema van de kandidaten.

Mohamed-Anis Gallas – Mourad Bellal
Infos : www.web.umons.ac.beformation.continue@umons.ac.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.