Gepubliceerd op 19.07.2022 | Tekst: Lisa De Visscher | Foto's: Delphine Mathy

Portret

A+ laat een Belgisch bureau aan het woord dat zichzelf voorstelt aan de hand van een referentie die betekenend is voor zijn architectuurpraktijk.

Dertig jaar geleden voltooide OMA – Rem Koolhaas de Kunsthal, een voorbeeld van publieke en culturele architectuur in het Museumpark in Rotterdam waar een ‘snelweg’, een reeks musea en een netwerk van groene ruimtes samenkomen. “Dit universele architectuuricoon ligt ons sinds het begin van onze studies nauw aan het hart. Niet uit nostalgie naar een vervlogen tijdperk, maar uit waardering voor een architectuur die ambiguiteit, meerdere schalen en een narratief omarmt, een architectuur die is opgebouwd uit de verschillende ruimtelijke relaties die ze in vraag stelt: ‘snelweg’/ park, cultuur/vrije tijd, ruimtelijkheid/ programma, authenticiteit/vreemdheid … Dit project is niet alleen een referentie ‘par excellence’, het is een vindingrijk, heel precies en tegelijkertijd een beetje geknutseld meesterwerk dat een voorbeeld is voor een tijdloze aanpak en een complexloze houding ten opzichte van de maatschappelijke en architectonische tendenzen van een bepaalde periode.

Magasin 4, een concertzaalproject waar Central momenteel aan werkt, is ook een publiek en cultureel gebouw maar dan in Brussel, op het kruispunt van een brede weg langs het kanaal en een cluster van nog actieve industriële gebouwen. Deze kleine feesten cultuurtempel ingebed in een omgeving in volle verandering, werd ontworpen in een directe dialoog met de wijk en de stad. “Het is voor ons interessant om, in alle bescheidenheid, een parallel te trekken met de Kunsthal. De context is sindsdien uiteraard sterk veranderd. We bevinden ons meer dan ooit in een tijdperk waarin verschillende maatschappelijke urgenties ons ertoe dwingen om collectief aan onze bouwmethodes te sleutelen, de wederzijdse afhankelijkheid van vorm en programma te bevragen, en de schaalbaarheid van een project op korte en lange termijn te herdefiniëren. Onder die voorwaarden hebben wij een architectuur gedefinieerd die onmiddellijk is in haar vorm en meervoudig in de relaties die ze mogelijk maakt.”

Office name Central office for architecture and urbanism
Website central-net.eu
Office location Brussels
Founders / Associates Radim Louda, Paul Mouchet, Valentin Piret
Office founded in 2015
Staff 6

Selected projects

  • Magasin 4, Brussels, 2021 (under construction)
  • IMAL, Brussels, 2020 (See A+284)
  • ULB3000, Brussels, 2022
  • Templeuve, Specialized training college, Templeuve (under construction)
  • sQuartier Destree (Europan 13), Gilly (under construction)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.