Gepubliceerd op 22.03.2023 | Foto's: Eline Willaert

De tentoonstelling Ce qu’habiter veut dire, georganiseerd door het ICA in MAD Brussels, weerspiegelt drie jaar aan culturele acties om het Franstalige Belgische grondgebied en zijn inwoners te ontmoeten. Tijdens deze verkenning, met cultuur als hefboom, stelt het ICA een vraag aan al het publiek: “Wat betekent wonen voor u?”

Want wonen is niet alleen wonen, het is ook bewust zijn van een landschap en een gebied, het is nadenken over wat te doen met wat al bestaat, wat al gebouwd en ontwikkeld is, het is deelnemen aan de uitwerking van een eigen woonomgeving en aan de cultuur die eromheen bloeit, het is tenslotte en vooral dromen van een woonomgeving, een die bevorderlijk is voor een beter welzijn.

Installaties, maquettes, fresco’s, getuigenissen, video’s, foto’s, schetsen en collages illustreren in deze tentoonstelling de uiteenlopende benaderingen van degenen die nadenken over onze leefomgeving. Het is het resultaat van ontmoetingen tussen bewoners, architecten, fotografen, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en kunstenaars en opent zo nieuwe perspectieven. Het biedt rijke visies, soms geconstrueerd, soms geschetst, soms verankerd in de werkelijkheid, soms utopisch. Elk onderwerp in deze bloemlezing is delicaat gecomponeerd en geënsceneerd, om de architectuur voor zichzelf te laten spreken en elke bezoeker over dit thema te inspireren.

Een twintigtal opmerkelijke hedendaagse architectuurprojecten in Wallonië en Brussel van de laatste dertig jaar worden getoond in de vorm van maquettes, plannen en grafische documenten. In combinatie met een reeks foto’s vormt het ensemble een gevoelige interpretatie van de huidige bebouwde en onbebouwde omgeving van België.

De tentoonstelling Ce qu’habiter veut dire is ook de aanleiding voor het ICA om een gelijknamig boek uit te geven dat de inhoud van de tentoonstelling aanvult. Een manier om de ervaring van de tentoonstelling uit te breiden en een souvenir van de tentoongestelde werken mee naar huis te nemen.

Meer info en tickets

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.