Gepubliceerd op 18.10.2021

Een recordaantal van 789 projecten uit 53 landen werd ingediend voor de Brick Award 22. De 10de Brick Award heeft het hoogste aantal inzendingen in zijn geschiedenis, wat de internationaliteit van deze architectuurprijs aantoont. De selectie voor de 50 genomineerde projecten in de vijf categorieën vond in de zomer plaats.

Bij de Brick Award zijn er vijf categorieën voorzien, waarbinnen telkens een categorieprijs wordt toegekend. Daarnaast is er ook nog één algemene winnaar. De winnende projecten in de vijf categorieën “Zich thuis voelen”, “Samen leven”, “Publieke ruimtes delen”, “Samen werken” en “Bouwen ‘outside the box’” en de algemene winnaar van de Award worden bekendgemaakt op de officiële Brick Award-ceremonie in Wenen, in juni 2022.

Voor de Brick Award 22 zagen we een sterke Europese focus. 34 van de 50 genomineerde projecten waren ingediend door Europese architecten, 12 zijn afkomstig van Aziatische bureaus en de lijst wordt vervolledigd door 4 Latijns-Amerikaanse nominaties.

“De ontwikkeling van de afgelopen jaren zet zich door, want de focus blijft behouden op grondstoffenefficiënt bouwen. Dit geldt zowel voor zeer innovatieve structuren als voor constructies die op traditionele wijze zijn gebouwd met lokale materialen en ambachtelijke technieken. Hergebruik is net zo aanwezig als het fantasierijke gebruik van bakstenen. Deze bijna speelse benadering leidt tot beknopte, memorabele ontwerpen. De weging van de verschillende categorieën is bijna in evenwicht, wat aantoont dat baksteen in alle typologische gebieden van het gebouw vertegenwoordigd is”, aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.

Meer in detail worden de projecten op de shortlist ingedeeld in de volgende categorieën:

› Zich thuis voelen: 8 projecten
› Samen leven: 12 projecten
› Publieke ruimtes delen: 13 projecten
› Samen werken: 8 projecten
› Bouwen ‘outside the box’: 9 projecten

Alle 50 genomineerden zijn nu al te vinden op de website van de Brick Award: www.brickaward.com

De jury werd gevormd door vijf internationaal bekende architecten: Ingrid van der Heijden/Nederland, architect en oprichter van Civic Architects , Jesper Gottlieb/Denemarken, architect en oprichter van Gottfried Paludan Architects, Tina Gregorič/Slovenië, architect en oprichter van Dekleva Gregorič Architects, Wilfried Kuehn/Duitsland, architect en oprichter van Kuehn Malvezzi, Brigitte Shim/Canada, architect en oprichter van Shim-Sutcliffe Architects in Toronto.

Alle geselecteerde projecten worden in de zomer van 2022 gepubliceerd in het Brick 22-boek. Meer informatie over de Brick Award is te vinden op www.brickaward.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.