Gepubliceerd op 19.11.2020 | Foto's: Filip Dujardin

Om de andere week selecteert de redactie van A+ één project en zet het in de kijker! Graag stellen we vandaag het containerpark van Borgerhout aan u voor.

In het containerpark van Borgerhout koos Bovenbouw voor een lineaire opzet, waarbij zowel de luifel en personeelsgebouw als de containers dwars op de Noordersingel zijn georiënteerd en op die manier de diepte van het perceel benadrukken. Het diepe zicht doorheen het perceel wordt op deze manier behouden.

De architectuur van het containerpark wordt samen­gesteld uit elementen en materialen die terugkomen in alle parken: grijs beton, rode snelbouw steen, gelamelleerd hout en gegalvaniseerd en gelakt staal. Gezien de context is ervoor gekozen de elementen een infrastructurele schaal te geven. Op die manier kan het relatief kleine containerpark zich een duidelijke plaats verwerven tussen de aanwezige, en toekom­stige industrie en infrastructuur.

De luifel en het personeelsgebouw zijn samengenomen en met elkaar verbonden door een overmaatse betonbalk die de lengte van het perceel benadrukt. Grote overspanningen en uitkragingen maken het mogelijk om grote schuifdeuren op te hangen, die het personeelsgebouw ‘s nachts afsluiten. Op die manier wordt de inbraakveiligheid gegarandeerd. Het personeelsgebouw zelf is ontworpen als een lichte houten constructie met een verfijnde gevel, samengesteld uit hout en groene vezelcementplaat. De gestructureerde gevelbekleding verhult iets van de achterliggende constructie van de buitenwanden.

Het gebouw reflecteert de duurzaamheidsambities van de stad: het gebruik van hernieuwbaar materiaal als hout, ingeblazen isolatie op basis van oude kranten (cellulose) en het voldoen aan de BEN-norm wat betreft energieverbruik. Zonnepanelen op het dak van het gebouw zorgen daarbij voor een aandeel hernieuwbare energie.

Naam van bureau Bovenbouw
Naam van het project Containerpark van Borgerhout
Programma Inrichting containerparken Groot-Antwerpen
Jaar van oplevering 2020
Plaats Borgerhout, België
Info bovenbouw.be

Bron © Bovenbouw

A+ verneemt graag welke projecten u als architect recentelijk hebt opgeleverd! U kan ons op elk moment op de hoogte brengen van uw projecten aan de hand van de oplaadmodule op onze websiteWordt uw realisatie het volgende ‘Project in de kijker’?

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.