Gepubliceerd op 08.07.2020 | Tekst: Eline Dehullu

Op 30 juni 2020 liep het mandaat van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck ten einde. Hij geeft de fakkel door aan Erik Wieërs. Van Broeck kan terugblikken op vier intense jaren. Zijn verwezenlijkingen en dat van het team zijn, net zoals bij het afsluiten van het vorige bouwmeestermandaat, gebundeld in een lijvig boek: het ‘Bouwmeester Rapport 2016–2019’.

De derde editie van het Bouwmeester Rapport blikt terug op de werking van het bouwmeesterschap tijdens vier bewogen jaren. Opnieuw biedt het boek een inkijk in het groot aantal instrumenten van het Team Vlaams Bouwmeester om de architectuurkwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen, gaande van de volledig ingeburgerde Open Oproep-procedure, tot de minder bekende Meesterproeven en Bouwmeester Scans.

In tijden waarin het planetaire ecosysteem danig aan het wankelen ging, focuste Van Broeck echter op het belang van de niet-gebouwde omgeving. Op open ruimte, publieke ruimte, natuur en ecologie, op het aan banden leggen van ruimteconsumptie, op de krimp van ons ruimtelijke voetafdruk. In een openhartig interview met Joeri De Bruyn, getiteld ‘Het misverstand van de eeuw’, legt Van Broeck uit dat hij daarmee niet buiten zijn kerntaken trad. “Al onze ruimte is artificieel, ze is een mensenruimte. De natuur sterft aan ijltempo. Dat is geen gevolg van de opwarming van de aarde, maar van plaatsgebrek.”

Het boek bundelt, naast feiten, cijfers en veel fotomateriaal, vooral essays, onder andere van voorganger Stefan Devoldere over bevlogen opdrachtgeverschap en een filosofische reflexie van Bart Verschaffel over de betekenis en de esthetiek van een plaats. Het is echter niet alleen een interessant naslagwerk van het mandaat van een Vlaams Bouwmeester, maar ook in zekere zin het manifest van Van Broeck, “in de hoop en stellige verwachting dat het werk onvermoeibaar zal worden verdergezet.”

Bouwmeester Rapport 2016–2019
Authors: Leo Van Broeck, Sylvie Van Damme, Julie Mabilde, Bart Verschaffel, Stefan Devoldere, Joeri De Bruyn, and others
Publisher: Team Vlaams Bouwmeester
Coordination: Public Space, Mechelen
Graphic design: Raoul Wassenaar
Order here: vlaamsbouwmeester.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.