Gepubliceerd op 08.04.2024

Stûv, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van hoogwaardige hout- en pelletkachels en inbouwhaarden, investeert de komende vijf jaar meer dan 10 miljoen euro in zijn productiecapaciteit. Zo speelt het bedrijf in op de gestegen vraag naar zijn producten en kan het optimaal verder inzetten op hernieuwbare verwarmingsoplossingen. De Naamse groep verwelkomt hiervoor met BNP Paribas Fortis Private Equity en Wallonie Entreprendre twee nieuwe aandeelhouders.  

Een ononderbroken groei in België en in het buitenland

STÛV zag zijn productie in 2022 toenemen met 20%. Vorig jaar werd deze trend bevestigd.

De explosie van de energieprijzen, de dreigende brandstoftekorten als gevolg van Europa’s energieafhankelijkheid en de impact van fossiele brandstoffen op de opwarming van de aarde, doen consumenten steeds vaker kiezen voor lokale hernieuwbare energiebronnen.

STÛV stelt zich al lang tot doel  om zijn producten onberispelijk te maken op ecologisch vlak, en deze strategie werpt zijn vruchten af. Dankzij samenwerkingsverbanden met Waalse universiteiten en onderzoekscentra is het bedrijf vandaag  één van de wereldwijde leiders op het gebied van verbrandings- en emissiereductietechnologieën.

“Wij exporteren 80% van onze productie, en een groot deel daarvan is bestemd voor overzeese gebieden,” zegt Jean-François Sidler, CEO van STÛV. Via onze productie-eenheid in het Canadese Bromont, kunnen we de Noord-Amerikaanse markt van 430 miljoen mensen bedienen. Onze naamsbekendheid neemt er jaar na jaar toe en we worden er steeds vaker gezien als een lokale producent. De uitbreiding van ons distributienetwerk in de exportmarkten is ongetwijfeld één van onze belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren.”

Een investering van meer dan 10 miljoen euro om de productiecapaciteit te verdubbelen.

In de drie operationele entiteiten van de STÛV Groep zijn er samen 150 werknemers, waarvan een dertigtal in de Canadese fabriek.

“De bedrijfsgroei moet hand in hand gaan met een toename van de productiecapaciteit én van het personeelsbestand,” zegt Michaël Debehogne, deputy CEO van de groep. “Het bedrijf zal daarom de komende 5 jaar maar dan 10 miljoen euro investeren in de modernisering van de productiemiddelen en voor de uitbreiding van de vestigingen in Thuin en Bois-de-Villers. Ook de Canadese vestiging wordt uitgebreid. Dankzij dit investeringsplan kan STÛV zijn geconsolideerde omzet verdubbelen.”

Wallonie Entreprendre en BNP Paribas Fortis Private Equity stappen in het kapitaal van STÛV

Ook met de nieuwe aandeelhouders blijft de controle van STÛV in handen van de familiale groep van de oprichter. Samen behouden Gérard Pitance, Jean-François Sidler en Michaël Debehogne 80% van het kapitaal.

Gérard Pitance, medeoprichter van STÛV: “Ik ben heel enthousiast over wat de bijdrage van de investeerders aan de samenwerkingsdynamiek van onze Raad van Bestuur kan opleveren. Sinds de oprichting van het bedrijf heb ik altijd gerekend op de kracht die voortkomt uit het confronteren van verschillende visies, getemperd door de wil om een evenwicht te vinden. Met instellingen met de omvang van Wallonie Entreprendre en BNP PARIBAS FORTIS aan onze zijde, kunnen onze teams de kansen die zich aandienen ten volle benutten in een wereld die volop in beweging is.

“We zijn verheugd dat we, door in te stappen in het kapitaal van STÛV, de ambitieuze innovatiestrategie van een Waals, Belgisch en internationaal industrieel paradepaardje kunnen ondersteunen”, zegt Raf Moons, head of private equity van BNP Paribas Fortis. “Naast de sterke organische groeidynamiek vinden ook de maatschappelijke en ecologische waarden van het bedrijf een echte weerklank bij BNP Paribas Fortis”.

“Een van de belangrijkste doelstellingen van Wallonie Entreprendre is het begeleiden van ambitieuze ondernemers en het financieel ondersteunen van innovatieve Waalse bedrijven die een duurzame toegevoegde waarde bieden voor het Gewest. Wij zijn dan ook zeer enthousiast om toe te treden tot het kapitaal en de raad van bestuur van STÛV. STÛV is een prachtig voorbeeld van een Waals succesverhaal met internationale allure waarvan de waarden overeenstemmen met de onze,” zegt Stéphanie Montenair, Investment Manager bij Wallonie Entreprendre.

Voor deze transactie werd STÛV geadviseerd door Degroof Petercam Corporate Finance en Tetra Law.

www.stuv.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.