Gepubliceerd op 10.02.2020

De Belgische architect Bernard Dubois – die naam maakte door zijn vertegenwoordiging van het Belgische paviljoen op de Biennale van de architectuur in Venetië in 2014 en met zijn ontwerp van de Brusselse Aesop winkel – en de Spaanse ontwerper Isaac Reina – bekend om zijn lederen tassen en accessoires en voormalig design assistent bij Hermès – presenteren vanaf 15 februari een meubelcollectie bij MANIERA Gallery in Brussel.

De collectie bevat 8 verschillende gebruiksobjecten – een kamerscherm, een bureau, een lage tafel, een plooibare tafel, 2 stoelen, een tablet en een lamp – en kan gezien worden als een ultieme ontmoeting tussen vorm en materie. De objecten, gemaakt volgens een ambachtelijke traditie uit hoogwaardig leder en hout, zijn eenvoudige items zonder pretentie, die voldoen aan de hoogste eisen qua kwaliteit en afwerking.

Dubois en Reina cultiveren de twijfel en tegenstrijdigheden van hedendaags design en kruisen op subtiele en elegante wijze de verschillende referentiesystemen en codes. Beiden staan bekend om hun pure en elegante ontwerpen, ontdaan van onnodige details. Voor MANIERA creëerden ze samen een collectie die ratio met gevoel combineert. Het resultaat is een reeks objecten die spelen met lijnen en vormen, met oppervlaktes en volumes, met grafische perspectieven. Ze zijn ambigu in hun voorkomen en functionaliteit, en zijn tegelijk speels en streng, hedendaags en tijdloos, monumentaal en minimalistisch, luxueus en eenvoudig, Belgisch en Spaans.

Deze collectie meubelen is een vervolg op de samenwerking tussen Dubois en Reina voor de tweede Parijse boutique van Isaac Reina in de Rue Bonaparte, waar Dubois in 2018 een ruimte creëerde die de stijl van Reina’s minimalistische lederwaren weerspiegelt door de strakke witte ruimte te onderbreken met meubelen uit natuurlijk leder met vreemde proporties en gedurfde geometrische vormen. Maar meer nog dan het vervolg op een samenwerking tussen twee mensen is deze reeks objecten een symbiose van invloeden en expertise. Een gesprek. Een conversatie. Een paradox.

Op 3 april 2018 stelde Bernard Dubois in het kader van onze Across lezingenreeks zijn werk voor in het deSingel in Antwerpen.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.