Gepubliceerd op 22.03.2023 | Tekst: Eline Dehullu

Op dinsdag 14 maart werden Atelier Vens Vanbelle, B+ architecten, XDGA, Gafpa en Architecture Workroom Brussels uitgeroepen tot de winnaars van de Belgian Building Awards 2023. De awards belonen opmerkelijke realisaties van architecten en ontwerpers.

Voor deze editie van de jaarlijkse prijs, die uitgereikt werd op de bouwbeurs Batibouw en samen met Palindroom (architectura.be) werd georganiseerd, focuste de jury op actuele thema’s en maatschappelijke relevantie. Geen categorieën zoals ‘individuele woningen’ of ‘groepswoningbouw’, maar wel prijzen voor ‘Sustainability’, ‘Mixed use’, en ‘Pioneering Practice’.

Forestlines van Houthandel Paulussen werd gelauwerd met de Product Innovation Award. In de categorie 3-2-1 Façade won Atelier Vens Vanbelle, Bauclub ging met de eervolle vermelding lopen. B+ architecten (winnaar) en Cuypers & Q (eervolle vermelding) werden bekroond in de categorie Sustainability. XDGA (winnaar) en Baro architectuur, SUMProject, Atelier Kempe Thill en aNNo architecten (eervolle vermelding) werden gelauwerd met een Mixed use–award.

Van de architectuurcategorieën binnen de Belgian Building Awards is de Pioneer Award de enige bekroning waarvoor men zich als ontwerper niet kandidaat kon stellen. Het is de jury die op zoek gaat naar een winnaar. En dit jaar viel de keuze op Architecture Workroom Brussels, een organisatie die de noodzakelijke transitie naar een solidaire, duurzame en circulaire leefomgeving aanjaagt. Volgens voorzitter van de jury Tim Vekemans (Re-st): “De prijs lauwert een organisatie die zijn nek uitgestoken heeft en pionierswerk verricht heeft die de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen.”

Er was ook een Publieksprijs. In de aanloop naar de prijs kon het grote publiek een stem uitbrengen voor een genomineerde uit alle categorieën. De herbestemming van een kapel tot woning, een realisatie van Gafpa, ging met de meeste stemmen lopen.

In navolging van de prijsuitreiking creëerden Batibouw en Palindroom een podcast waarin twee winnaars en een genomineerde het verhaal vertellen van hun gelauwerde project of over hun aanpak en kijk op de actuele architectuurpraktijk. Hanne Mangelschots van Architecture Workroom Brussels, Maarten Vanbelle van Atelier Vens Vanbelle en Joost Raes van Carton 123 architecten gaan in dialoog met elkaar – een gesprek dat reikt van straatnamen tot de toekomst van de vrijstaande woning.

Info: architectura.be
Podcast: architectura.be/nl/podcasts

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.