Gepubliceerd op 18.12.2023 | Tekst: Gilles Debrun | Foto's: Marin Driguez

Na negen jaar neemt Lisa De Visscher afscheid als artistiek directeur en hoofdredacteur van A+. Ze kan vertrekken met het gevoel van een volbrachte missie: het gebouw dat ze achterlaat, is zeer goed gerenoveerd!

DE TOEGANGSWEG_Lisa De Visscher studeerde af als architect aan de UGent. Voordat ze deeluitmaakte van het A+ team, deed ze enkele belangrijke internationale ervaringen op: eerst binnen het culturele veld aan de Cité de l’Architecture in Parijs en daarna, na een gedenkwaardige taxirit, als architect bij het prestigieuze Oostenrijkse bureau Baumschlager et Eberle en bij Neutelings Riedijk in Rotterdam.

DE INKOMHAL_ In 2015 keerde ze naar België terug om het A+ team te versterken als adjunct-hoofdredacteur, toen onder Pieter T’Jonck. In 2017 werd ze hoofdredacteur en later artistiek directeur.

IN DE WOONKAMER _ In 2017 werd A+ nog steeds voornamelijk geassocieerd met zijn papieren magazine. Lisa zette toen een nieuw team op poten om de positie van A+ te versterken als culturele speler die het hele veld van de Belgische architectuur bestrijkt. De inhoud, de formats en de media werden ontwikkeld en uitgebouwd. Elk jaar groeiden de monografische tentoonstellingen, ontwikkeld in samenwerking met Bozar, in aanzien, en werden ze een langverwacht, niet te missen evenement dat een breed publiek aantrok. Hetzelfde geldt voor de Across-serie, die opkomende Franstalige en Nederlandstalige architectuurpraktijken presenteert door middel van lezingen en een jaarlijkse tentoonstelling. Across, dat gedecentraliseerd en grensoverschrijdend wordt georganiseerd (voornamelijk in Antwerpen en Luik), vat een aantal kenmerkende aspecten samen van de visie die Lisa en haar team nastreven: het verbreden van het publiek buiten de gebruikelijke kring van architecten en het bewust cultiveren van een nationale positie die voortdurende uitwisselingen voedt tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië, waar ze doceert aan de Universiteit van Luik. Deze Belgische positie komt ook tot uiting in de vele vruchtbare samenwerkingen met het ICA, het VAI, het CIVA, de Cellule Architecture en de verschillende Bouwmeesters, om er maar een paar te noemen. A+ breidde ook zijn digitale aanwezigheid uit, ontdubbelde de nieuwsbrieven en creëerde nieuwe, meer audiovisuele formats zoals de korte, prikkelende interviews van de A+ Sessions. En dit is nog maar het begin van de digitale omwenteling binnen A+.

IN DE KEUKEN _ Lisa ging ook een minder zichtbare maar niettemin grote uitdaging aan: de transitie van A+ als gratis tijdschrift naar een betalend model. Deze delicate transitie, die Lisa en haar team al lange tijd aan het voorbereiden waren, vond uiteindelijk plaats in 2021. In 2023 abonneren mensen zich op A+ omdat het een kwaliteitstijdschrift is dat zich kan meten met de beste Europese tijdschriften. Deze omschakeling en dit streven naar kwaliteit zijn nu gerealiseerd.

EEN KAMER MET UITZICHT _ Lisa’s parcours aan het roer van A+ loopt ook parallel met de ‘gouden jaren’ van de Belgische architectuur, die de laatste tien jaar in heel Europa onder de aandacht kwam en bewonderd werd. Het succes van de jaarlijkse themanummers in het Engels en de internationale lezingen – die samen met Bozar worden geproduceerd en waarin gerenommeerde sprekers en opkomende architecten vakkundig worden gecombineerd – bevestigt de centrale plaats die België inneemt op de Europese architectuurscène.

EEN PRODUCTIEVE TUIN _ Gedurende haar vele jaren aan het roer van A+ is Lisa een groot voorstander geweest van geëngageerde waarden die aansluiten bij de sociale, culturele en milieuproblemen die onze discipline op zijn grondvesten doen schudden. Met haar zorgt A+ ervoor (in al haar geledingen) dat architectuur en aanverwante disciplines de psotie veroveren die hen toekomt: als een krachtige hefboom waarmee we met enthousiasme, vasthoudendheid en nauwgezetheid kunnen reageren op de urgente vraagstukken van onze tijd.

Beste Lisa, namens de leden van het Artistieke Commissie wensen we je veel mooie Scandinavische tochten en vooral veel spannende architectonische uitdagingen in de toekomst.

BEDANKT, LISA!

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.