Gepubliceerd op 08.03.2023

25 jaar geleden werd b0b Van Reeth aangesteld als de eerste Vlaams Bouwmeester. Dit betekende het startschot voor een volledig nieuw architectuurbeleid voor openbaar opdrachtgeverschap. Procedures zoals de Open Oproep of de Meesterproef gaven kansen aan een hele generatie jonge architecten en schiepen het kader voor een kwalitatieve architectuurproductie die Vlaanderen op de architectuurkaart zette van Europa en het bouwmeesterschap op de agenda zette in Brussel en Wallonië. Om dit in de verf te zetten nodigde A+ hem in maart 2000 uit als guest editor voor A+162.

Als architect realiseerde hij meerder iconische gebouwen zoals het zwart-witte Huis Van Roosmalen aan de scheldekaaien in Antwerpen of het Holocaustmuseum aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Precies tien jaar geleden organiseerde A+ Architecture in Belgium in samenwerking met Bozar een overzichtstentoonstelling over zijn werk en publiceerde een boek met een veertigtal emblematische projecten.

Dit jaar werd b0b Van Reeth 80. Naar aanleiding van zijn verjaardag schenkt A+ een ‘b0b Van Reeth – Architect’ boek weg aan elke nieuwe abonnee op het tijdschrift.* Om dit welkomstgeschenk te ontvangen, kies op onze website het abonnement van uw keuze (A+ Classic, A+ More of A+ Corporate) en vermeld bij ‘aanvullende opmerkingen’ of u dit boek wilt ontvangen.

In de catalogus b0b Van Reeth – Architect worden veertig ontwerpen verzameld die Van Reeth de afgelopen halve eeuw heeft gemaakt. Eerder dan een oeuvre complète is het een dwarsdoorsnede doorheen zijn werk, als een greatest hits-compilatie waarin bijna elk jaar uit zijn ontwerperscarrière is vertegenwoordigd. In het zichtbaar maken van een architecturale aanpak door middel van afzonderlijke en opeenvolgende werken, van de jaren zestig tot vandaag, wil dit boek een leemte in de architectuurcultuur van de Lage Landen opvullen – Van Reeths werk werd voor het laatst van begin tot eind in boekvorm bijeengebracht in 1985. De veertig projecten in dit boek worden telkens begeleid en toegelicht door één reeds bestaande tekst: conceptnota’s van de hand van Van Reeth zelf, maar ook fragmenten uit interviews, essays, kranten- of tijdschriftartikels, recensies, studententhesissen en architectuurjaarboeken. Zo blijft er ook op papier iets bewaard van de consistentie en diversiteit die de aanpak van Van Reeth gedurende vijf decennia heeft gekenmerkt, en die keer op keer, project na project, dankzij een krachtige ontwerpkeuze is mogelijk gemaakt.

Meer info

*Zolang de voorraad strekt, actie enkel geldig in België

Naar aanleiding van dit verjaardag organiseert onze partner het Vlaams Architectuurinstituut verschillende evenementen:

  • Tot en met 26 maart 2023 in deSingel toont het VAI in een video-installatie enkele spraakmakende televisieoptredens van Van Reeth.
  • Het VAi stelt meer dan 80 beelden uit het b0b Van Reeth-archief beschikbaar op zijn website.
  • Het VAi lanceert een verjaardagskaartencampagne. Ze selecteerden hiervoor beelden uit het archief van AWG. Kom naar de installatie en laat jouw persoonlijke gelukwensen achter. Ze bezorgen ze vervolgens aan b0b Van Reeth.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.