Gepubliceerd op 22.10.2019 | Tekst: Nina Closson

ICA
Wanneer: van 26 november t.e.m 1 december 2019
Waar: Centre culturel de Namur
Vrije toegang, inschrijving verplicht: ica-wb.be

Architectuur, voor wie? Om die vraag te beantwoorden, ondervraagt het nieuw opgerichte Institut culturel d’architecture Wallonie-Bruxelles (ICA) opdrachtgevers, bewoners en bezoekers van gebouwen, kortom iedereen die zich in de Franse Gemeenschap met bouwen bezighoudt. Het instituut wil hen bewust maken van het nut en de noodzaak van een professionele architect. Om die campagne te voeren, zetten ze mediakanalen in die zich richten op verschillende doelgroepen. Tegelijk zetten ze zo de kwalitatieve realisaties in de Franse Gemeenschap in de verf.

Het instituut zal niet op één locatie maar op verschillende plaatsen gevestigd zijn. Door overeenkomsten aan te gaan met partners over heel Wallonië, strekt het ICA zijn reikwijdte uit. Media-aandacht zorgt ook op dat vlak voor de nodige uitstraling. Een eigen website, sociale media en andere kanalen vervangen een fysieke vestiging. Zij tonen de evoluties in het beleid omtrent kwaliteitsarchitectuur, en de gevolgen ervan in de gebouwde realiteit.

De eerste campagnes van het instituut, met slogans als ‘architectuur heeft macht’, ‘architectuur slaapt nooit’ of ‘architectuur is nergens bang voor’, moesten architectuur vooral toegankelijker maken voor een breder publiek. (Architectuur, voor wie?) In een tweede stap zal het ICA trachten te definiëren wat kwalitatieve architectuur eigenlijk is. Dat zal Audrey Contesse, die aangesteld is als directeur van het nieuwe instituut, proberen te doen door projecten open te stellen voor het publiek, en door debatten en tentoonstellingen te organiseren. Het is immers het beroep van de architect dat het ICA wil verdedigen.

Het instituut wordt officieel ingehuldigd met activiteiten die plaatsvinden van 26 november tot en met 1 december. Voor deze gelegenheid was er natuurlijk wel een ‘vaste’ locatie nodig. De keuze is gevallen op het cultureel centrum, de vroegere slachthuizen van Namen, dat het Rotor-collectief heeft gerenoveerd.

Het hoogtepunt van het programma is 26 november, de dag waarop alle doelgroepen zijn uitgenodigd. Overdag worden politici, culturele actoren en architecten in de verf gezet. Zij zullen een ervaren publiek toespreken over de twee grote pijlers van het ICA: architectuur en cultuur. Er vindt een symposium plaats met drie sprekers uit het vakgebied, die het zullen hebben over cultuur, politiek en architecturale kwaliteit.

Het brede publiek kan vanaf 18u30 in het cultuurcentrum van Namen terecht voor een tentoonstelling met een aantal installaties. De expo is een samenwerking tussen het ICA, het kunstenaarscollectief Drash en het architectenbureau Specimen. Op 27 november leidt Specimen ook een educatieve workshop. De daaropvolgende dagen zitten barstensvol activiteiten, met onder meer geleide bezoeken en een vertoning. Zo kunt u het project Delta bezichtigen met Philippe Samyn als gids. Iedereen is welkom.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.