Gepubliceerd op 05.05.2020

Wat vind jij goede dorpsarchitectuur? AR-TUR nodigt architecten, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden in te zenden van dorpse architectuurkwaliteit. De oproep richt zich op projecten in vier categorieën: dorps meervoudig wonen, dorps ontmoeten, dorpse generositeit en dorpse omgang met erfgoed. Inzenden kan tot 14 juni 2020. Je draagt daarmee bij aan de Toolbox Dorpsarchitectuur, waarin AR-TUR zoekt naar een taal voor dorpsarchitectuur. Het traject wordt ondersteund met cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen.

Taal voor dorpsarchitectuur

In Vlaanderen zien we in alle dorpen dezelfde generieke appartementsgebouwen verschijnen. Vaak ontbreekt het de gebouwen aan basiskwaliteiten als voldoende buitenruimte. Af en toe lost een verrassend project het meervoudige wonen of dorpse ontmoeten eleganter op. De echt goede voorbeelden blijven schaars. In deze periode merken we eens te meer hoe belangrijk een kwalitatieve leefomgeving is.

Vier categorieën

AR-TUR zoekt voorbeelden van goede dorpsarchitectuur in vier categorieën:

 1. Dorps meervoudig wonen
  Alternatieve woontypologieën die vormgeven aan het denser wonen in een dorp, met oog voor open ruimte, groen en kwaliteit.
 2. Dorps ontmoeten
  Publieke binnen- of buitenruimte of gebouwen waar het dorps ontmoeten op een verfrissende manier is vormgegeven.
 3. Dorpse generositeit
  Details en fragmenten van gebouwen en publieke ruimten die bijzondere ruimtelijke kwaliteit toevoegen aan een dorp. Voorbeelden van dorpsvriendelijkheid. Denk aan een vensterbank als zitbankje, doorzichten op het landschap, een goed geplaatste luifel, een terugwijkende gevelwand, lage haagjes langs voortuinen, … Deze kleine elementen kunnen onbewust ontstaan zijn, maar juist ook zeer bewust ontworpen zijn.
 4. Dorpse omgang met erfgoed
  Dorpsarchitectuur waar met een inventieve hedendaagse ingreep of zorgvuldige renovatie wordt omgegaan met bestaand dorps erfgoed. Waarbij oog is voor dorpse kwaliteit als ook voor toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Wat doet AR-TUR met jouw suggesties?

Met jouw inzending draag je bij aan het onderzoek in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. Een commissie maakt een selectie die AR-TUR gebruikt om te bouwen aan de Toolbox Dorpsarchitectuur, om beleidsmakers, architecten en opdrachtgevers te inspireren.

Zo kun je indienen

Stuur de beelden van hedendaagse of historische voorbeeldprojecten en dorpse details, met een korte uitleg, aan AR-TUR via dit formulier. Inzenden kan tot 14 juni 2020. Architecten kunnen hun eigen project inzenden, maar ook beleidsmakers, deskundigen of bewoners kunnen hun suggesties van goede dorpsarchitectuur indienen. AR-TUR zoekt projecten in de Kempen én in heel Vlaanderen.

Selectiecommissie

De selectiecommissie bestaat uit de stuurgroep van het Kempenlab Dorpsarchitectuur: Ward Verbakel (Plusoffice/KU Leuven), Sarah Martens (UHasselt), Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed), Mariska Vonck (Provincie Antwerpen), Hans Van der Heyden (gemeente Malle), Inne Pijpers (gemeente Olen), Evelien Pieters en Edith Wouters (AR-TUR). De commissie wordt uitgebreid met Lisa De Visscher (A+), Jouri De Pelecijn (Team Vlaams Bouwmeester), Petrus Kemme (Vlaams Architectuurinstituut) en An Vandeplas (IOK / IKRO+).

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.