Gepubliceerd op 29.04.2024

Op 25 april werden bij CIVA in Brussel de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs 2024 bekendgemaakt door Georg Häusler, directeur Cultuur, creativiteit en sport van de Europese Commissie, en Fréderic Druot, voorzitter van de jury 2024.

De winnaar van de Prijs Architectuur 2024 is het Paviljoen van de campus van de Technische Universität Braunschweig, Duitsland, van architecten Gustav Düsing en Max Hacke. De klant is de Technische Universität Braunschweig.

Het gebouw is bekroond voor zijn vermogen om beperkingen en vooroordelen over duurzaamheid uit te dagen en een uitnodigende en speelse omgeving te creëren voor studeren, samenwerking en ontmoetingen door middel van een zorgvuldig gedetailleerde en onwrikbare structuur. Er is een duidelijk architectonisch idee nagestreefd, dat herzien en tot het uiterste gedreven is. Meer dan een gebouw zou het gezien kunnen worden als een veelzijdig systeem dat geavanceerde technologiën combineert met een flexibel en herbruikbaar principe.

De architecten Gustav Düsing en Max Hacke richtten hun bureau’s in 2015 op en wonnen de aanbesteding voor de bouw van dit paviljoen in 2017. Het zijn de jongste winnaars van de EUmies Awards.

De winnaar van de prijs Opkomende architect 2024 is de Bibliotheek Gabriel García Márquez in Barcelona van SUMA Arquitectura opgericht door Elena Orte en Guillermo Sevillano in Madrid. De klant is de gemeente Barcelona, afdeling BIMSA.

De bibliotheek is op de gehele stad gericht, draagt bij aan de transformatie van de wijk en fungeert als nieuwe openbare binnen- en buitenruimte. Deze houten structuur ontwikkelt zich als een rijke opeenvolging van monumentale en huiselijke ruimtes waar buren en burgers terecht kunnen voor een comfortabele omgeving om te studeren, samen te werken en betrokken te zijn bij de gemeenschap. De ontwerpers hebben met nauwgezette aandacht voor detail het programma van de bibliotheek grondig bestudeerd en volledig tot zijn recht laten komen.

De architecten Elena Orte en Guillermo Sevillano hebben in 2005 het bureau SUMA Arquitectura opgericht en wonnen in 2015 de aanbesteding voor de bouw van de bibliotheek.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.