Gepubliceerd op 06.12.2019 | Tekst: Diane Estruch

Het Duitse architectenbureau Amunt ontstond uit de samenwerking van de drie architecten Björn Martenson, Sonja Nagel en Jan Theissen, en staat bekend om zijn precieze, sobere architectuur. Hun projecten bestaan voornamelijk uit eengezinswoningen, renovaties, uitbreidingen en herinrichtingen van interieurs. Kenmerkend voor de architectuur van Amunt is hun constante aandacht voor de context en een zorgvuldige analyse ervan in de brede zin van het woord.

Het herbestemmen of herontwikkelen van bestaande gebouwen is tegenwoordig de belangrijkste opgave voor de architecten. In Duitsland is het bij de reconversie en renovatie van grootschalige naoorlogse projecten noodzakelijk om niet alleen de structuur, maar ook de sociale en historische impact ervan helemaal opnieuw te bekijken. Deze projecten zijn erg belangrijk voor de culturele en architecturale toekomst van het land.

Zo is er bijvoorbeeld het renovatie- en uitbreidingsproject Schreber, een woning in Aken. Het project werd in 2012 op de architectuurbiënnale van Venetië gepresenteerd in het Duitse paviljoen, als onderdeel van de tentoonstelling Reduce/Reuse/Recycle – Architecture as a Resource. In 2016 liep het bureau nogmaals in de kijker met de renovatie van een woning in Keulen. Hasenweg is een gezinswoning uit de jaren 1940 die in de jaren 1970 werd uitgebreid en waaraan Amunt een bijzondere ingreep toevoegde: een lichte, transparante, dubbelwandige overkapping van polycarbonaat. Deze toevoeging zorgt niet alleen voor extra leefruimte, maar lost ook het probleem van het isoleren van het dak op.

Het werk van Amunt is al vaak bekroond en kon al op veel aandacht rekenen van nationale en internationale pers. In 2011 won het bureau de eerste prijs op de AR-Awards voor het JustK-huis in Tübingen. Daarnaast mocht Amunt in 2010 de Weissenhof-Architekturförderpreis voor jonge architecten in ontvangst nemen en in 2013 ook de Duitse architectuurprijs. En meer recent, in 2017, publiceerde het bekende tijdschrift 2G een eerste complete monografie van hun werk.

A+ en Bozar nodigen u uit om op 5 december het oeuvre van Amunt te komen ontdekken, tijdens hun lezing in Bozar.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.