HORST Arts & Music festival

Van 7 tot 9 september had voor de vijfde en laatste keer het HORST Arts & Music Festival plaats op de historische site van het kasteel van Horst in Holsbeek. Voor deze afsluitende editie haalden de commissarissen van het event, het duo Gijs Van Vaerenbergh, alles uit de kast om een architecturaal programma uit te werken dat raakvlakken vertoont met verschillende kunstdisciplines.
België is bekend voor zijn beroemde festivalseizoen elke zomer. In die zomerse drukte vroegen de oprichters van HORST zich het volgende af: “Hoe moet een dergelijk event eruitzien?”. Via deze vraagstelling bedachten ze een concept dat kunst en architectuur naar de kern van de ervaring moet leiden, door de scenische ruimte zoals we die kennen te proberen herdefiniëren. Naast de programmatie van kwalitatieve muziek nodigen ze dus elk jaar een aantal architecten en kunstenaars uit om de potentiële mogelijkheden van een bühne te onderzoeken.
Voor deze editie kozen de commissarissen Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh voor het thema ‘Archetypes’ dat aansluit op de site van het kasteel van Horst waar veel middeleeuwse elementen aanwezig zijn. De verschillende disciplines vullen elk op hun manier deze thematiek in. De deelnemende architecten zijn onder andere het beroemde bureau BOW WOW uit Tokyo, dat de centrale bühne, de ’Lakeside Dancers Club’, ontwierp. Hun efemere constructie, een sokkel bestaande uit een imposante houten structuur, deed het kasteel en het watervlak goed tot hun recht komen, terwijl het zelf fungeerde als ondersteuning voor de verschillende gebruikers.
Een ander podiumontwerp, ‘Wand’, bedacht door het collectief 019, herinterpreteerde het begrip ‘muur’. Ze stelden het concept niet langer voor als een beschermende massa, maar als een essentieel element dat zich door het festival slingert om er de ruimten te vormen. Deze ruggengraat, die een sterke vormelijke verwijzing naar de middeleeuwse wereld is, loodste de bezoeker door het festival en vervulde tegelijkertijd verschillende functies, van scenische tot functionele ruimte.
Het laatste podium, een ontwerp van de studio Collective Practice, was een interpretatie van de archetypische schuilplaats en kenmerkende koortstoestand door het gebruik van opgehangen textiel. Het resultaat was een overdekt podium onder een opwaaiend doek.
Behalve de constructies voor de muziekperformances opende het festival ook een tentoonstelling die tot 27 oktober loopt. De bezoeker kan in de beboste omgeving van het kasteel kunstwerken ontdekken die er verspreid opgesteld staan. Bijvoorbeeld die van de Belgische architecten de vylder vinck taillieu of van de kunstenaars Erki De Vries en Pieter Huybrechts.
Drie dagen muziek, drie podia en een groot aantal, over de hele site verspreide artistieke interventies. Dit ‘laatste hoofdstuk’ van Horst deed ons paf staan. Het was een harmonieuze mix van muziek, kunst en architectuur, die een niet-ingewijd publiek de kans gaf om kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur te ontdekken en tegelijkertijd een verwaarloosd patrimonium deed herleven. Hoewel het festival definitief zijn spullen heeft gepakt, zitten de organisatoren vol ideeën en beloven ons nu al een nieuw ambitieus project.


