Fluctuations

Na een ‘verkenningsopdracht’ van slechts drie jaar is het ICA, of het Institut Culturel d’Architecture Wallonie-Bruxelles, een referentiespeler geworden binnen de Federatie Wallonië-Brussel. De jonge nomadische instelling, ondergebracht bij en ondersteund door bestaande structuren, zet kleine en grote middelen in om een breed publiek te bereiken. Via ontmoetingen, tentoonstellingen en andere evenementen wil ze een architecturale en landschapscultuur aanwakkeren aan de hand van de gebouwde omgeving.
De steden Namen, Doornik en Charleroi werden al bij de ‘Temps d’archi’-acties betrokken. Temps d’archi#5 vond plaats in Luik en rolde zich uit vanaf de zomer van 2021. Het was ondenkbaar om voorbij te gaan aan de rol van architectuur bij overstromingen en de denkbeeldige controle van de mens bij overstromingsbeheer. Het ICA maakte zich sterk om een toekomstgericht en bemoedigend standpunt in te nemen en stelt de vraag of het mogelijk is om rivier en bewoners met elkaar te verzoenen. Is het mogelijk om opnieuw te leren leven met de niveauschommelingen van de Maas, Ourthe of Vesder, in het volle besef van de mogelijke risico’s?
Om dit delicate onderwerp ter sprake te brengen tegen de achtergrond van de klimaatverandering voorziet het ICA een laboratoriumtentoonstelling, vergezeld van workshops en debatten. Die stellen geen modellen voorop, maar lichten benaderingen en strategieën toe. Verschillende auteurs, architecten, stedenbouwkundigen en onderzoekers worden door de instelling uitgenodigd om nieuwe kennis te delen of te ontwikkelen. Sommigen zijn al lang bezig met leefomgevingen nabij water en worden gevraagd om vanuit hun werk de link te leggen met het Waalse grondgebied.
De interventies raken aan drie dimensies: de menselijke, territoriale en architecturale, die ze kruisen met poëtische, utopische en historische aspecten. Een eeuw geleden, in de winter van 1925–1926, brachten ernstige overstromingen in de Luikse regio grote werken op gang die de relatie van de inwoners tot de Maas ingrijpend veranderden. Wandelingen zijn een middel om de band te herstellen, omdat ze het landschap in kaart brengen – ook als dat verlaten is. De vrije vereniging L’Émulation biedt wandelroutes aan die bijdragen tot een collectieve en symbolische reconstructie van het landschap, waar fotograaf Michel Tonneau dan weer met een eerder ingetogen blik naar kijkt. Zijn werk zal te zien zijn in de expositieruimte Churchill van het cultureel centrum Les Chiroux.
Temps d’Archi #5 Fluctuations ICA-WB
When from 6 May 2022
Where various locations
Participants Revue Imagine, G.A.R. Archives d’architecture, Rotor, Task force ULiège, Lucile Barcelo & Alban Valérian-Dumont, Frédéric Rossano, Baumans-Deffet, Martiat-Durnez, Studio Paola Viganò, Taktyk, Galerie Satellite.
In partnership with Faculty of Architecture of ULiège, cultural centre Les Chiroux, Société libre d’Émulation, and Art au Centre