Gepubliceerd op 16.06.2022 | Tekst: Pieter T'Jonck

Als de Britse krant ‘The Guardian’ luidkeels de lof zingt van Vlaamse architectuur moet er wel iets aan de hand zijn. Inderdaad : op 28 april publiceerde Guardian criticus Oliver Wainwright The Flanders phenomenon: how Belgian buildings went from joke to genius. Hij deed dat naar aanleiding van de verschijning van het boek Celebrating Public Architecture ­ Buildings from the Open Call in Flanders 2000-21 onder redactie van Florian Heilmeyer.

Het boek hangt door 70 beschrijvingen van gerealiseerde projecten een beeld op van de enorme impact die de ‘Open Oproep’ had op de publieke ruimte en op de architectuurcultuur in Vlaanderen. Die 70 projecten beslaan ongeveer één tiende van alle Open Oproepen, en ongeveer één vijfde van de gerealiseerde projecten. Daarnaast zetten Heilmeyer en Anne Malliet in korte beschouwingen de geschiedenis van de Open Oproep en de werkwijze ervan uiteen. Die is uniek in Europa doordat elke Open oproep veel meer dan een wedstrijd ook een traject is dat samen met de opdrachtgever doorlopen wordt.

Ondanks zijn beperkte omvang slaagt het boek erin om de 70 projecten voortreffelijk te documenteren door een uitgekiende keuze van beelden en planmateriaal. Het is daardoor een interessante overzicht van recente publieke architectuur in Vlaanderen, maar uiteraard ook een visitekaartje voor Vlaamse architectuur in het buitenland.

Celebrating Public Architecture ­ Buildings from the Open Call in Flanders 2000-21, Florian Heilmeyer (ed.), jovis Verlag GmbH, Berlijn, 2021. ISBN 978-3-86859-692-2. Adviesprijs 36,- €.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.