Edito A+249

gepubliceerd op 15.09.2014 | tekst Christian Kieckens

Deze A+ verschijnt op een moment van contradicties en onduidelijkheden.
In dit Venetië-nummer willen we het vooreerst hebben over een dubbele thematiek. Er is de context van Venetië als ‘(on)zichtbare stad’ die op eigenzinnige wijze de diversiteit tussen strategie en huiselijkheid, tussen overleven en tenondergaan, tussen voortdurendheid en tijdelijkheid in zich draagt. De stad van ‘andata e ritorno’ – komen en gaan – neemt in gebouw en open ruimte begrippen als bewaren, verzamelen, aanpassen en vernieuwen op.
Daarnaast is Venetië ook die andere stad met het potentieel en de kracht om architectuur steeds opnieuw te concipiëren – en daar is zijn Architectuurbiënnale een exponent van.

Een divers programma dus, over een manier van ‘leven’ en het ‘metier van de architectuur’.

A+ timmerde, sinds de opening van de Biënnale begin juni, aan een gediversifieerde kijk op de (Belgische) inzendingen, maar ook op de stand van zaken in de architectuurwereld tout court. We vroegen ‘prominente’ Belgen in Venetië om hun eerste impressies, we interviewden de curatoren van het Belgisch paviljoen en vroegen daaren­boven architect Pieter T’Jonck om zijn kritisch licht te laten schijnen. We spraken met Tom Avermaete, kersvers hoogleraar aan de TU Delft en een van de drijvende krachten achter het Balkongedeelte van de hoofdtentoonstelling ‘Elements of Architecture’. We lieten ons instrueren door Cédric Libert (docent aan de Ecole nationale supérieure d’architecture in Versailles), die voor de tentoonstelling ‘Monditalia’ meewerkte aan een onderzoek dat Italië benadert via zijn eilanden in plaats van via het vasteland. We brengen een bezoek aan de kleine maar fijne tentoonstelling ‘Adaptation’ in Venetië zelf, en sluiten af met de bijdrage van fotograaf Maxime Delvaux aan het Zuid-Koreaans paviljoen (Gouden Leeuw 2014).
De afschaffing van de Vlaams Bouwmeester in zijn huidige vorm houdt ook A+ bezig. Een constructieve discussie is op dit moment erg moeilijk door de vaagheid van de bewuste passage in het Vlaamse regeerakkoord. Toch wagen we ons eraan, met bijdragen van onze columnist Dirk Somers en een van onze ex-columnisten, Pierre Blondel. Laten we, tot de reële impact duidelijk wordt, het gewoon hierop houden: de waarde van het Team Vlaams Bouwmeester werd meer dan genoeg bewezen de afgelopen 15 jaar – het is dan ook ondenkbaar dat onze politici de onafhankelijke stem van dit instituut (welke vorm het in de toekomst ook aanneemt) zullen laten verstommen. En vergeten we niet dat ook de huidige Brusselse Bouwmeester eind november een nieuwe opvolger zal kennen, en dat terwijl er in Wallonië nog steeds van geen bouwmeester sprake is…
Ten slotte is A+ ‘meer dan een tijdschrift’. Tijdens deze ‘Indian Summer’ nodigen we Martino Tattara (Dogma), Rudy Ricciotti en Tobia Scarpa uit om te komen spreken in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel. Hun lezingen zullen thema’s bestrijken zoals historisch erfgoed, design, ontwikkeling in beton, reflecties over het interieur en nieuwe woonvormen. Een divers programma dus, over een manier van ‘leven’ en het ‘metier van de architectuur’.

Bestel A+249 hier!

cover © Studio van Son | foto © Maxime Delvaux

cover © Studio van Son | foto © Maxime Delvaux

schrijf je in voor de nieuwsbrief