Edito A+246

gepubliceerd op 19.02.2014 | tekst Audrey Contesse

Architectuur en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al acht jaar wordt
 de politiek in steen gehouwen: in België
rijst het ene gemeentehuis na het andere uit de grond. Nu er flink gedebatteerd wordt over federalisme en regionalisering, wordt de gemeente een houvast voor de burger, op schaal van de burger. De architecturale ingrepen die A+ uitkoos, verankeren deze huizen zo in de stad, dat de burger ze niet alleen ziet als een herkenbare manifestatie van de macht, maar ook als een toegankelijk onderdeel van het dagelijkse reilen en zeilen in een stad.
Nu de verkiezingen voor de deur staan, blijkt in de pers steeds vaker hoe nauw de band tussen architectuur en politiek wel is. De burgemeester van Brussel maakt werk van de uitbreiding van de voetgangerszones in de Vijfhoek en terwijl het voorafgaand openbaar onderzoek van het gewestelijk ruimtelijk ontwikkelingsplan (SDER) wordt afgesloten, heeft dit ‘aan de uitdagingen van onze eeuw aangepaste plan’ al veel inkt doen vloeien in Wallonië.
Terwijl Charleroi en Doornik elk een bouwmeester aanstellen, wordt in de pers menig opiniestuk gewijd aan de uitholling van de functie van die van Antwerpen (p. 10). Nu hij helemaal opzij wordt geschoven, zal er ongetwijfeld nog protest volgen. De huidige Vlaams Bouwmeester koos A+ om uit te leggen waarom hij wegging bij 51n4e en
wat hij na zijn mandaat hoopt te kunnen verwezenlijken (p. 56).


De chemie tussen architectuur en politiek blijft best in goede handen.

 De heruitgave van ‘Albert Speer: Architecture 1932-1942’
 (p. 88) herinnert ons eraan dat Albert Speer zijn leven als architect inruilde voor dat van rijksminister voor bewapening en munitie en dat dit gebeurde kort nadat zijn vader, zelf ook architect, hem gek had verklaard bij het zien van een van de grote maquettes van de Welthauptstadt Germania die hij voor Hitler zou bouwen. Dit extreme voorbeeld geeft aan welke grens het verbond tussen architectuur en politiek zeker niét mag overschrijden.

schrijf je in voor de nieuwsbrief