Edito A+243

gepubliceerd op 16.09.2013 | tekst Audrey Contesse

Net nu wedden op voetbal gokkers geen windeieren legt, zijn de stadia aan het vervellen. Het nieuwe voetbalstadion van Gent schminkt zich tot kantoorgebouw door zich te verschuilen achter een glasgevel die kan concurreren met die van de meest ongeïnspireerde Belgische kantoortorens. Die op het eerste gezicht verrassende keuze zegt veel over de professionalisering van het voetbal en zijn trainers die zich als zakenmannen ontpopten.

Die vervelling geldt trouwens voor de hele sportinfrastructuur. Alleen dient ze dan andere doelen, zoals blijkt uit de projecten die in dit nummer aan bod komen. Zo is de ijsbaan die in Luik de vorm van een walvis krijgt, een kritiek op de omliggende ‘commerciële’ stadsontwikkeling. In Schaarbeek zorgt de huid zelf voor de band met het stadsweefsel. De vervelling kan ook dieper gaan: in Lokeren gaat het om een “omarmend en uitnodigend gebaar” en in Ukkel wordt een sportruimte “een ontdekkingsmachine”. Met dit eerste nummer van het nieuwe schooljaar vervelt ook A+ op een diep niveau.

‘A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur’ wordt ‘A+ Architecture in Belgium’.

Met die benaming wordt uitdrukkelijker dan voorheen verwezen naar alles wat het team van A+ al jarenlang verwezenlijkt: het tijdschrift, de edities en de programmering van architectuurlezingen en -tentoonstellingen waarvoor het in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel samenwerkt met Bozar. In dat kader wordt in september een interactief platform over architectuur in België boven de doopvont gehouden: onze website wordt volledig vernieuwd. Op onze site vindt u een uitnodiging om samen met ons onze veertigste verjaardag te komen vieren. Afspraak op 13 oktober in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel!

bezoek onze webshop

schrijf je in voor de nieuwsbrief