De vlam uit de Bouwmeester

gepubliceerd op 19.05.2015 | tekst Dirk Somers
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

Het gonsde van activiteit in en rond de Ravensteingalerij. Want Peter Swinnen ging hard. Er leek wel elke dag een nieuwe alliantie in de maak. “If you don’t call us, we’ll call you”, blokletterden de jonge helden van 51N4E ooit. Zo geschiedde dus ook de afgelopen jaren. Geen Vlaamse drieletterinstantie of ze had de cel Swinnen aan de lijn gehad. Op die manier vond het team zichzelf opnieuw uit.

Dat was ook nodig. De Open Oproep, het solide vlaggenschip van de Bouwmeester, heeft de wind niet meer in de zeilen. De Open Oproep concurreert met lokale copycats. Op zich is dat goed nieuws. Geen groter succes dan geïmiteerd te worden en alles beter dan aloud aanbestedingsgeklooi of de gemakzucht van een gammele PPS-constructie. Maar wie wordt geïmiteerd, rest slechts de vlucht voorwaarts. Maatschappelijk model staan doe je nu eenmaal niet in rust.

“If you don’t call us, we’ll call you”

Al die nieuwe vrijages verstoren wel oude connecties. Zo zorgden de pilootprojecten ook voor jaloezie op de speelplaats Vlaanderen. Swinnen heeft kennelijk een paar boze jongens te veel gepasseerd en even niet op z’n boekentas gelet.

Deze bouwmeester was waarschijnlijk wat te groot en te snel voor Vlaanderen. Swinnen wilde de architectuurscène een flinke duw in de rug geven, wat ook weerstand uitlokte. Maar dit soort duwen blijft nodig. De architectuur in Vlaanderen heeft grote stappen vooruit gezet, en zo een plaats verworven in het firmament van de Europese architectuur. Maar voor zelfgenoegzaamheid is het veel te vroeg. Het kwaliteitsbeleid berust nog volledig op de goodwill van een handvol enthousiaste opdrachtgevers. Het inhoudelijke debat is rijk maar mist concentratie en dus ook diepgang. Tegelijkertijd wachten we gedwee op de grote trendbreuk in ons ruimtelijk beleid. De vraag of het nieuwe beleid wel een Bouwmeester wil, is ondertussen positief beantwoord. Nu moet er nagedacht worden over het soort Bouwmeester dat bij dit nieuwe beleid past.

In een klimaat van dominant marktdenken moet een nieuwe Bouwmeester niet gaan voor minder. Een vierde Bouwmeester die een paar versnellingen lager schakelt, belandt op de pechstrook. De nieuwe bouwmeester zal zich als een katalysator moeten opwerpen. Eventjes geen bouwmeester meer die kritische bedenkingen strooit, wel een die nog meer dan vroeger zal bewijzen dat het beter, sneller en slimmer kan mét architectuur.

schrijf je in voor de nieuwsbrief